«We bouwen ons klooster weer op. We gaan naar huis!»

FacebookTwitterGoogle+

In de Vlakte van Nineve in Irak werden 363 kerkelijke eigendommen door IS beschadigd of vernield. De dominicanessen zuster Luma Khuder en zuster Nazek Matty zeggen: “We hopen zo snel mogelijk naar Teleskuf te kunnen terugkeren. De gezinnen daar hebben ons nodig.” Pater Andrzej Halemba, de voorzitter ad interim van het Comité voor de Heropbouw van Nineve merkt op: “Er zijn al 450 gezinnen naar Teleskuf teruggekeerd. We hopen dat vele andere hun voorbeeld zullen volgen.”

“De overeenstemming tussen de christelijke Kerken is een goed teken. De mensen zien dat de Kerk verenigd is en dat de beslissingen niet eenzijdig worden genomen.” Zuster Luma Khuder en zuster Nazek Matty, dominicanessen van de heilige Catharina van Siena van het klooster ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans’ in Teleskuf, ten zuiden van Mosoel, zien de inzet van de Kerken voor de heropbouw van de door IS vernielde christelijke dorpen in de Vlakte van Nineve als een bemoedigend signaal. De Syrisch-katholieke, de Syrisch-orthodoxe en de Chaldeeuwse Kerk hebben op 27 maart laatstleden een comité opgericht, het Nineveh Reconstruction Commitee (NRC – Comité voor de Heropbouw van Nineve), dat als taak heeft om de heropbouw van bijna 13.000 woonhuizen te plannen en uit te voeren.

Vóór 2014 hadden de dominicanessen van de heilige Catharina van Siena op vele plaatsen in de Vlakte van Nineve kloosters. Dan kwam IS en zuster Luma en zuster Nazek werden samen met ongeveer 70 van hun medezusters intern ontheemden. Zuster Luma licht dit nader toe: “In 2014, toen we net in Erbil aangekomen waren, zijn we begonnen met het verdelen van levensmiddelen, melk en luiers. We hebben ‘noodkloosters’ geopend om zo dicht mogelijk bij de gevluchte christenen te zijn, hen ten dienste te zijn en hen bij te staan. Toen de vluchtelingen in 2015 een onderkomen kregen in meer definitieve huisvesting, hebben wij twee scholen geopend: één in Ankawa, ten noorden van Erbil, en een tweede in Duhok. De school in Erbil wordt door zowat 600 kinderen tussen 6 en 13 jaar bezocht. We hebben ook een kleuterschool geopend, die 392 kinderen opvangt. Die inrichtingen worden onder andere door Kerk in Nood gefinancierd. Wij zijn volledig afhankelijk van die hulp van buitenaf.”

Nu treedt er een verandering op in de situatie. “Het aantal intern ontheemden in Koerdistan neemt langzaam af”, merkt zuster Nazek op. “In Teleskuf is het niet langer gevaarlijk en vrij veel gezinnen zijn naar hun huizen teruggekeerd. Kerk in Nood staat op het punt met de heropbouw van de huizen te beginnen, ook in Teleskuf”, voegt ze eraan toe. “Ook wij zullen dankzij de hulp van Kerk in Nood binnen de kortste keren met de herstellingswerken van ons klooster van ‘Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans’ in Teleskuf beginnen. We zouden zo snel mogelijk willen terugkeren, samen met alle mensen die het beu zijn om zo ver van thuis te wonen.”

“We weten dat er sinds januari 2017 ongeveer 450 gezinnen naar Teleskuf teruggekeerd zijn en dat vele andere gezinnen zich aan het voorbereiden zijn om hetzelfde te doen”, benadrukt pater Andrzej Halemba, verantwoordelijke van Kerk in Nood voor het Midden-Oosten en voorzitter ad interim van het ‘Comité voor de Heropbouw van Nineve’. “Van alle dorpen in de Vlakte van Nineve is Teleskuf tot op heden het veiligste”, vult hij aan. “Het gebied staat onder de controle van het Koerdische leger. Wij hopen dat de terugkeer van de christelijke gezinnen naar Teleskuf voor een domino-effect zal zorgen en dat de gezinnen uit de andere dorpen, die nog altijd twijfelen omdat ze schrik hebben dat de situatie nog niet helemaal veilig is, ook zullen beslissen om terug te keren. Kerk in Nood draagt met meer dan 40.000 euro bij aan de heropbouw van het dominicanessenklooster van Teleskuf, want de zusters moeten zo snel mogelijk terugkeren. De gezinnen daar hebben hen hard nodig.”

In de volledige Vlakte van Nineve werden 363 kerkelijke eigendommen door IS aangevallen en moeten worden hersteld of heropgebouwd. 34 gebouwen werden totaal verwoest, 132 werden in brand gestoken, 197 zijn “gedeeltelijk vernield”. Alleen al in Teleskuf werden 1.104 privéwoningen en 21 kerkgebouwen door IS beschadigd.

Door Daniele Piccini

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation