Verkiezingsresultaat is een reden tot bezorgdheid voor de Indiase christenen

3/06/2019 Leuven – Enkele dagen geleden werden de parlementsverkiezingen in India beëindigd. Bij de grootste democratische verkiezingen ter wereld, met nagenoeg 900 miljoen kiesgerechtigden, ging de overwinning met een verrassend duidelijke meerderheid naar de nationalistische regeringspartij BJP (Bharatiya Janata Party) van premier Narendra Modi. Volgens een bron die dicht aanleunt bij de Kerk, leidt de overwinning van de BJP “tot frustratie en angst bij de minderheden in India”.

“De afgelopen vijf jaar met Modi aan de macht waren bijzonder moeilijk en hebben voor grote ongerustheid en problemen gezorgd. We vrezen dat de komende vijf jaar nog slechter zullen zijn”, verklaarde de bron, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wenst te blijven, tegenover de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

“Het feit dat de rechts-conservatieve, nationalistische hindoepartij BJP een zo duidelijke overwinning heeft behaald, doet de alarmklokken bij ons rinkelen. In de eerste plaats omdat het hindoenationalisme zich nog verder uitbreidt en dus ook de schrik dat de minderheden – zowel christenen als moslims – ook in de toekomst veelvuldig met sociale onrechtvaardigheden zullen worden geconfronteerd en om religieuze redenen openlijk zullen worden gediscrimineerd. Maar daarnaast ook omdat de economie in de afgelopen jaren is gekrompen en de armen armer zijn dan ooit tevoren. De armere bevolkingsklassen worden verwaarloosd en de rijken zijn de enigen die profiteren”, aldus dezelfde bron.

Volgens de anonieme bron wil het hindoeïstische nationalisme geen veranderingen aanbrengen in de sociale structuur. Vele mensen in India leven in een situatie van semi-slavernij. Leden van de laagste kasten worden als dagloners gebruikt en uitgebuit. Een van de weinige instellingen die hier verandering probeert in te brengen, is de Kerk en “dit is een van de redenen waarom wij het slachtoffer zijn van discriminatie en onderdrukking”.

De bron zet verder uiteen dat vele mensen in India in een schoktoestand verkeren: “We kunnen niet geloven wat er gebeurd is. Zelfs in de bondsstaten en districten waar de prognoses voor de overwinnaars van de verkiezingen volgens de uitgevoerde enquêtes minder gunstig waren, heeft de partij van Modi uiteindelijk veel meer zetels behaald dan was voorspeld.”

Behalve berichten in sommige media waarin wordt gesproken over de manipulatie van elektronische kiessystemen, doen ook beschuldigingen de ronde dat massaal stemmen werden gekocht. Dat wordt ook door de bron van Kerk in Nood bevestigd: “Ik heb zelf gezien hoe honderden dagloners enkele dagen voor de verkiezingen werden bijeengeroepen en iedereen 3.000 roepies kreeg van de Nationalistische Volkspartij.”

Tot slot vraagt de bron om gebeden en hulp voor het land: “Het is uitermate gevaarlijk om zijn stem te verheffen tegen de regering. Tegenwoordig durft bijna niemand dat te doen. De BJP is een autoritaire partij geworden. Ik zou echter willen dat u weet wat wij moeten doorstaan. De hele wereld moet weten dat de situatie ernstig is en dat wij in angst leven. In de afgelopen vijf jaar stond alles in het teken van de angst en wij vragen ons bang af hoe de toekomst er zal uitzien.”

Door Maria Lozano

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid