Syrië: Vertegenwoordigers van de katholieke en de orthodoxe Kerk als “boodschappers van de kinderen” in Brussel en Genève

FacebookTwitterGoogle+
Metropoliet George Abou Zakhem van Homs

Metropoliet George Abou Zakhem
van Homs(© COMECE)

Damascus/Königstein im Taunus 10.10.2016 – In de afgelopen dagen hebben ruim één miljoen Syrische kinderen in meer dan 2000 scholen van het land brieven aan de politieke verantwoordelijken gericht en tekeningen gemaakt. Als “boodschappers van de kinderen” reizen patriarch Gregorios III, de leider van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk, metropoliet George Abou Zakhem van Homs als vertegenwoordiger van het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Antiochië en het gehele Oosten en bisschop Selvanos Boutros Al Nemeh van Homs voor het Syrisch-orthodoxe patriarchaat tussen 10 en 13 oktober samen naar Brussel en Genève reizen om de brieven en tekeningen van de kinderen aan hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Naties te overhandigen. De vertegenwoordigers van de Kerken zullen onder andere de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schulz, ontmoeten. In Genève zullen ze de boodschappen van de kinderen aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Dr. Filippo Grandi, en aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, prins Al-Hussain, overhandigen.

Deze actie, die op een initiatief van de pauselijke stichting Kerk in Nood teruggaat, is een concrete reactie en een antwoord op de gemeenschappelijke verklaring van paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, die bij hun ontmoeting in Havanna in februari van dit jaar de wens en de intentie hadden bekrachtigd dat de katholieke en orthodoxe christenen  zich in grotere mate met vereende stem voor de vrede in Syrië en voor de vervolgde christenen zouden inzetten. De dramatische toestand in het Midden-Oosten was één van de belangrijkste aanleidingen voor die historische ontmoeting.

Kerk in Nood heeft die oproep aangegrepen om concrete gezamenlijke acties van alle Kerken in Syrië in het leven te roepen. Pater Andrzej Halemba, hoofd van de projecten in het Midden-Oosten van Kerk in Nood, merkt op: “Hoe meer wij christenen verenigd zijn in de verdediging van de vrede en in onze steun in het bijzonder aan de noodlijdende kinderen, des te sterker zal onze stem weerklinken en des te efficiënter zal onze inzet zijn.”

metropolitan-1Een eerste concrete stap was de door Kerk in Nood georganiseerde reis van een vooraanstaande katholiek-orthodoxe delegatie uit Rusland in april van dit jaar, die in Libanon en in Syrië vertegenwoordigers van de diverse christelijke geloofsovertuigingen ontmoette om de samenwerkingsmogelijkheden nader te bekijken. Een eerste resultaat van die reis was de “Internationale Dag van het Kind” op 1 juni, die op initiatief van Kerk in Nood als gebedsdag van de kinderen voor de vrede werd gevierd. Naar aanleiding daarvan stuurden de in Syrië gevestigde katholieke en orthodoxe patriarchen een gezamenlijke boodschap de wereld in. De vredesoproep van de Syrische kinderen aan de vertegenwoordigers van de EU en de VN en de gemeenschappelijke acties van de christelijke gezindten zijn verdere stappen om de eendrachtige inzet van katholieken en orthodoxen voor de vrede in Syrië nog te versterken

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation