Syrië: “Ik hoop dat de wapenstilstand het einde van de oorlog inluidt”

FacebookTwitterGoogle+

Door Oliver Maksan

160309 syria_selwanosKönigstein, 08.03.2016. Een vertegenwoordiger van de Syrisch-orthodoxe Kerk drukte zijn hoop uit dat de huidige wapenstilstand het einde van de oorlog zal inluiden. Op een vraag van Kerk in Nood over het tijdelijke bestand en het stilzwijgen van de wapens dat van kracht werd op 27 februari antwoordde aartsbisschop Mgr. Selwanos Boutros Alnemeh van Homs en Hama: “We bidden tot de Heer onze God dat hij Zijn handen houdt over elk goed werk, en de wapenstilstand is een goed werk, zeker na zo een lange periode van oorlog. We vragen de Heer om deze stap te zegenen opdat hij het begin zou zijn van het einde van de oorlog in ons geliefde Syrië.

In zijn gesprek met Kerk in Nood drukte aartsbisschop Selwanos zijn vreugde uit over de recente vrijlating van christelijke gijzelaars die gevangen gehouden werden door Islamitische Staat. Islamitische Staat liet op 22 februari 43 gijzelaars vrij uit een groep van oorspronkelijk 253 christenen die één jaar geleden gevangen genomen werden in de regio Khabur in het noordoosten van Syrië. In die tijd zagen ongeveer 3000 christenen zich verplicht om hun dorpen te ontvluchten op gevaar te worden afgeslacht door jihadisten. “Er bestaat geen twijfel”, zei Mgr. Selwanos, “dat het gebeuren met de gijzelaars alle christenen tot vreugde stemt en dat het geloof is gegroeid dat God nog steeds wonderen bewerkstelligt in moeilijke tijden en dat de Heer de gebeden van goede mensen beantwoordt.”

160309 syria_emergency2Ondertussen houdt Islamitische Staat nog steeds meer dan 170 christenen gevangen na de militaire verovering van het Syrische stadje Al-Qaryatayn in augustus 2015. De jihadisten vernielden daarop het 1.500 jaar oude Mar Elian klooster.

160309 syria_emergency3Volgens aartsbisschop Selwanos verkeren de Syrische christenen nog steeds in angst voor Islamitische Staat en voor andere jihadisten, zelfs na de vrijlating van de gijzelaars uit de regio Khabur. “Christenen leven in angst voor Daesh (het Arabische woord voor Islamitische Staat) en voor andere jihadisten, vroeger en nu. Maar ze hopen ook dat deze angst binnenkort zal eindigen want de christenen houden van vrede en zijn ook steeds met alle middelen op zoek naar vrede.”

Kerk in Nood steunt het humanitaire werk van aartsbisschop Selwanos. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië heeft onze hulporganisatie al meer dan 11 miljoen euro gedoneerd aan de lokale partners van de Kerk voor zowel pastorale als humanitaire projecten. De steun is vooral bedoeld om vluchtelingen die in het land zelf opgevangen worden te ondersteunen.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation