Syrië: De elf van Marmarita: jonge vrijwilligers coördineren de hulpvoorziening voor 2.000 gezinnen die door de oorlog in Syrië werden verdreven

27/04/2018 Leuven – Elf jongeren vormen het team van vrijwilligers van het gemeentelijk centrum van Sint-Pieter, de Grieks-katholieke kerk in  Marmarita, in het hartje van de vallei der christenen, een regio in Syrië in de nabijheid van de grens met Libanon. In die streek wonen talrijke mensen die door de oorlog werden verdreven. Ze komen van alle delen van het land: Damascus, Homs, Aleppo etc. Dit team van vrijwilligers coördineert de hulp die door de pauselijke stichting en katholieke hulporganisatie Kerk in Nood aan ongeveer 2.000 gezinnen elke maand wordt bezorgd. Ze zijn de boodschappers, maar tegelijk ook de boodschap.

“Jezus is onze motivatie. Hulpbehoevende mensen kunnen helpen, is iets wat onze harten raakt. Voor mij persoonlijk is dit ook de reden waarom ik nog in Syrië blijf”, aldus Elías Jahloum, de coördinator van het gemeentelijk centrum, die iedereen “Ili” noemt. Zijn mobiele telefoon rinkelt onophoudelijk terwijl hij met een delegatie van Kerk in Nood aan het spreken is: “De gezinnen hebben enorm veel vertrouwen  in mij, voor velen van hen ben ik net een lid van de familie. Ik ga met zieken mee naar het ziekenhuis en later bezoek ik hen ook thuis”.

De ondersteuning die de pauselijke stichting Kerk in Nood via de lokale Kerk biedt, concentreert zich voornamelijk op twee types van hulp: enerzijds is er de betaling van de huishuur. “De verdreven gezinnen hebben een hele tijd geleden al hun volledige spaargeld opgebruikt om voor een kamer te betalen waar ze toevlucht hebben gevonden. De weinige mensen die werk hebben gevonden, verdienen amper genoeg om van te leven”, benadrukt Majd Jallhoum, de zus van Ili en secretaresse van  het gemeentelijk centrum. “Het andere grote project draait rond gezondheidszorg en de betaling van geneesmiddelen. In de hele vallei der christenen zijn er geen openbare ziekenhuizen. Behandelingen zijn uitermate duur, net als geneesmiddelen”.

Om de zes maanden stelt Kerk in Nood voor die twee projecten 280.000 € ter beschikking. “Wij ondersteunen met een bijdrage in de huurkosten 340 gezinnen, die maandelijks ongeveer 25.000 Syrische pond per gezinseenheid krijgen (50 euro). Daarbij moet worden bedacht dat een gemiddeld inkomen in Syrië op dit ogenblik amper 60 euro bedraagt.” In de regio van de vallei der christenen bedraagt de gemiddelde huurprijs 150 euro per maand. In de zomermaanden stijgen de prijzen aangezien dit – wegens het koelere klimaat – een  ‘toeristische’ streek is.

Geen van de jonge vrijwilligers wordt voor zijn werk betaald. Enkelen van hen werden echter zelf verdreven en krijgen ondersteuning voor hun eigen behoeften: “Ik, bijvoorbeeld, krijg financiële steun voor de verplaatsing naar de universiteit en terug. De universiteit bevindt zich in Homs, een uur rijden met de auto van hier. Ondanks de oorlog heb ik dankzij de ondersteuning van Kerk in Nood mijn studie  niet moeten opgeven”, benadrukt Issam Ahwesh, die 22 jaar oud is en computerengineering studeert. Dit jaar zal hij zijn opleiding voltooien: “Mijn moeder zou zeer verheugd geweest zijn als ze had kunnen zien hoe ik hier help en heel blij dat ik eindelijk mijn studie zal kunnen voltooien. Ze stierf echter enkele jaren voor het uitbreken van de oorlog”.

Een oecumenisch team

De elf jongeren van het gemeentelijk centrum van Marmarita behoren tot verschillende Kerken met verschillende ritussen. “Enkelen van ons zijn Grieks-katholiek, anderen Syrisch-katholiek en nog anderen orthodox. We maken geen onderscheid, we helpen iedereen waar we kunnen en staan ten dienste van pater Walid”. Walid Iskandafy is een  Grieks-katholieke priester en op dit ogenblik pastoor van de Sint-Pieterskerk.

Na het werk blijven de jongeren daar nog om samen te voetballen. Raja Mallouhi, die in Homs economie studeert, vertelt dat hij vroeger in een voetbalclub van zijn stad heeft gespeeld: “Mijn lievelingsclub hier is Al-Karama, dat was het beste voetbalteam van het land voor de oorlog uitbrak. Buiten Syrië ben ik fan van Atlético Madrid”.

Ze lachen wanneer pater Iskandafy de elf jongeren met het team van Real Madrid vergelijkt: “Jullie zijn de spelers en ik ben de trainer, Zinedine Zidane”. Ze zijn een heel goed team. De priester bevestigt dat ze altijd samen bespreken wat ze kunnen doen, bij elk verzoek om hulp of in geval van een probleem met een van de gezinnen, en dat ze proberen om het samen op te lossen.

Geïnspireerd door de paus

Lama Jomia heeft net zijn studies toerisme voltooid en nu gebruikt hij zijn tijd om verdreven gezinnen te gaan bezoeken: “Enkele jaren geleden sprak paus Franciscus tot ons jongeren dat we geen schrik mochten hebben om tegen de stroom in te zwemmen en Jezus trouw te blijven. Die woorden geven ons de moed om ons werk voort te zetten, ook al is er in ons land enkel oorlog en haat”.

Het geloof is voor hen de belangrijkste reden om in Marmarita te blijven en de mensen te helpen die dit het meest nodig hebben. Een andere jongere van de groep, Rafic Assi, zegt ter afsluiting: “Tot de jongeren van Europa en de hele wereld zou ik willen zeggen dat materiële zaken niet het belangrijkste zijn, dat ze van hun leven moeten profiteren en dat ze dankbaar moeten zijn dat ze in vrede kunnen leven. Ons eigen leven hadden we ons heel anders voorgesteld, maar we geven de hoop niet op”.

Door Josué Villalón

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid