Sri Lanka: de christenen zijn nog altijd in shock

17/06/2019 Leuven – “De aanslagen herinnerden vele mensen aan de noodtoestand die ten tijde van de burgeroorlog was afgekondigd. De bevolking en in het bijzonder alle christenen van Sri Lanka zijn nog altijd in shock”, aldus Véronique Vogel. Precies vier weken na de terreuraanslagen op Paaszondag waarbij over het hele land honderden doden en gewonden vielen, heeft de projectverantwoordelijke voor Azië van Kerk in Nood zich ter plekke zelf een beeld van de situatie gevormd.

In haar berichtgeving heeft ze het over een gespannen toestand in het hele land, regelmatige onlusten en een sfeer van angst: “Tijdens ons bezoek waren er in heel Sri Lanka uitgebreide veiligheidsmaatregelen van kracht, de veiligheidsdiensten en het leger waren alomtegenwoordig. Vooral onder de christelijke bevolking heerst er nog altijd angst. Het is geweten dat er op Paaszondag meer daders bij de aanslagen betrokken waren dan er daarna konden worden opgespoord en gearresteerd. Iedereen weet dus maar al te goed dat er nog bijzonder gevaarlijke individuen vrij rondlopen die op elk moment weer zouden kunnen toeslaan.”

Op dit ogenblik roept de aartsbisschop van het bisdom Colombo, Albert Malcolm kardinaal Ranjith, de bevolking op om de kalmte te bewaren en zich niet tot wraakacties te laten verleiden. “Steeds opnieuw voelde ik tijdens onze reis aan dat de christenen dankbaar waren voor de woorden van hun aartsbisschop en dat ze die oproep ter harte hebben genomen”, stelt Véronique Vogel vast. Op enkele dagen tijd heeft een kleine delegatie van Kerk in Nood vooral de streek rond de hoofdstad Colombo en de nabijgelegen stad Negombo bezocht, waar de meeste van de aanslagen op kerken en hotels werden gepleegd. “Met deze reis wilden wij ons ter plekke persoonlijk een beeld vormen van de toestand van de katholieke gemeenschappen en hen verzekeren dat we solidair zijn met hen. Het waren immers heel gerichte aanslagen tegen christenen die de voornaamste slachtoffers waren van de terreur”, aldus Vogel. “Voor ons is het belangrijk om de weldoeners van Kerk in Nood uit de eerste hand over de toestand ter plaatse te informeren, zodat wij niet vergeten om voor Sri Lanka te bidden en het land van onze steun kunnen verzekeren.”

Sinds 21 mei, net één maand na de reeks aanslagen, zijn de kerken opnieuw toegankelijk voor de gelovigen, maar vele christenen zijn zwaar getraumatiseerd, benadrukt Véronique Vogel: “Velen hebben mij verteld dat ze op dit moment angst hebben om een kerk binnen te gaan of dat de schrik hen om het hart slaat als ze de klokken horen luiden. Die hartverscheurende getuigenissen maken duidelijk hoe zwaar de gebeurtenissen op Paaszondag en de herinnering daaraan op hen wegen.” Niettemin heeft ze kunnen vaststellen dat die beproevingen het geloof hebben versterkt van vele mensen die zelf het slachtoffer van de aanslagen waren of die familieleden hebben verloren. “De mensen begrijpen wel niet waarom dergelijk leed uitgerekend hen in Sri Lanka is overkomen nadat de toestand in de afgelopen jaren relatief rustig was geweest. Ze hebben echter een immense wil om te leven en een onwankelbaar geloof. Niet alleen de christenen maar alle inwoners van Sri Lanka willen geen burgeroorlog meer, maar willen zich inzetten voor het verzekeren van een duurzame vrede”, benadrukt de projectverantwoordelijke van Kerk in Nood.

Het bezoek aan een klooster van de franciscanen in Negombo heeft een grote indruk achtergelaten op Véronique Vogel. Het klooster ligt recht tegenover de katholieke kerk van Sint-Sebastiaan. Daar alleen al kwamen bij de aanslagen minstens 100 mensen om het leven. De franciscanen hebben ons video-opnamen met verschrikkelijke taferelen van de dag van de aanslag getoond. Ze vertelden ons dat ze vlak na de explosies op de plaats van het onheil waren, dat ze zich om de gewonden hadden bekommerd en de doden hadden geborgen. “Ondanks die traumatische ervaringen geven ze elke dag opnieuw blijk van zuiver beleefde naastenliefde. Ze zijn vastbesloten om niet toe te geven aan terreur en geweld en om hun geloof en hun hulpvaardigheid daar niet door te laten beïnvloeden.”

De eilandstaat Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan en telt ongeveer 22 miljoen inwoners, van wie 70 procent boeddhisten, 12,5 procent hindoes, 9,5 procent moslims en 8 procent christenen. Bij een reeks aanslagen op Paaszondag 21 april 2019 kwamen vooral in drie christelijke kerken en drie hotels in de hoofdstad Colombo, de naburige stad Negombo en de aan de oostkust gelegen stad Batticaloa talrijke mensen om het leven of liepen zware verwondingen op. Op dit ogenblik wordt voor het hele land uitgegaan van minstens 253 doden en zowat 500 gewonden. De overheid stelt een lokale, radicaal-islamistische groepering en jihadisten verantwoordelijk voor de terreurdaden.

De pauselijke stichting Kerk in Nood heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 8 miljoen euro in projecten in Sri Lanka geïnvesteerd. Met dit geld werden onder andere de bouw van christelijke inrichtingen, misintenties voor priesters, theologische opleidingen en de aanschaffing van christelijke literatuur ter plaatse gefinancierd. Na de recente terreuraanslagen zal Kerk in Nood zich nog sterker inzetten voor pastorale hulp op lange termijn in het land zodat de wonden kunnen worden geheeld en de geloofsgemeenschappen opnieuw hoop en vertrouwen in de toekomst krijgen.

Door Matthias Böhnke

Bekijk hier een video van Kerk in Nood (ACN International) over de toestand van de christenen in Sri Lanka naar aanleiding van de projectreis met Véronique Vogel één maand na de terroristische aanslagen in drie kerken en hotels op Paaszondag.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid