Sierra Leone – Success Story: Misintenties voor 40 priesters van het aartsbisdom Freetown

05/10/2020 Leuven – De bevolking van Sierra Leone heeft in het recente verleden veel geleden. De gevolgen van de bloedige burgeroorlog, die tussen 1991 en 2002 talloze levens heeft geëist en grote delen van de infrastructuur heeft verwoest, zijn nog steeds voelbaar. De economie is armoedig, meer dan 70 procent van de circa 7 miljoen inwoners van het West-Afrikaanse land leeft in armoede. Ernstige natuurrampen en de ebola-epidemie van 2014 maakten de situatie nog moeilijker. Nu is in 2020 de coronapandemie uitgebroken, wat het leven nog moeilijker maakt, vooral in arme landen.

In moeilijke situaties is het altijd de katholieke Kerk geweest die de mensen bijstaat. In Sierra Leone zorgt ze niet alleen al meer dan 100 jaar voor de gelovigen, maar helpt ze ook mensen medische zorg te krijgen, honger te stillen, ontwikkelingshulp te verlenen en gezinnen te begeleiden in al hun behoeften. Ze is met name actief op het gebied van onderwijs en opvoeding. Tot voor kort waren katholieke scholen de enige onderwijsinstellingen in Sierra Leone, ondanks dat 78 procent van de bevolking moslim was. De Kerk wordt zeer gerespecteerd onder de bevolking vanwege haar liefdadigheidswerk, omdat ze alle mensen helpt zonder onderscheid te maken naar religie of etniciteit. Tegelijkertijd moet ze echter ook recht doen aan haar kerntaak: het verkondigen van het Evangelie, het toedienen van de sacramenten en het leiden van zielen tot God. Voor haar talrijke taken zijn echter ook financiële middelen nodig. De plaatselijke Kerk is zelf arm en heeft dringend hulp uit het buitenland nodig.

Hetzelfde geldt voor het aartsbisdom Freetown. 40 priesters zijn hier om mensen te helpen met hun geestelijke en lichamelijke noden. Velen van hen werken in parochies waar geen elektriciteit, stromend water, communicatiemiddelen of voertuigen zijn. De aartsbisschop zelf is arm en kan zijn priesters niet in de nodige mate ondersteunen. De coronacrisis heeft deze situatie verergerd. Omdat de openbare diensten werden stopgezet, werden ook de toch al kleine collectes geschrapt. Kerk in Nood heeft daarom de 40 priesters van het aartsbisdom gesteund met misintenties voor in totaal 17.160 euro – bijna 430 euro per priester voor een heel jaar. De priesters vieren de Heilige Mis ter ondersteuning van de weldoeners die deze misintenties hebben geschonken. Een misintentie is een vrijwillige gift van dankbaarheid voor een priester die de Mis opdraagt voor een specifieke intentie, bijvoorbeeld voor een overleden of zieke persoon. Volgens de huidige kerkwet is er geen ‘betaling’ voor het vieren van de Heilige Mis. Toch zijn deze gaven in vele delen van de wereld een essentieel onderdeel van het levensonderhoud van priesters die ze niet alleen voor zichzelf gebruiken, maar ook voor de behoeften van hun gemeenschappen.

Pastoor Emmanuel A. is een van de priesters die misintenties hebben ontvangen. Hij schrijft: “Tijdens de crisis moest ik me elke dag na het ochtendgebed bij de vissers aansluiten om mijn dagelijkse brood te verdienen. Mijn kerk staat op het strand. Ik ben erg dankbaar voor de misintenties die ik heb ontvangen. Moge de Heer u overvloedig blijven zegenen”.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 147-04-misintenties Sierra Leone

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid