Sierra Leone: Het beste predikingsmiddel is de kinderbijbel ‘God spreekt tot Zijn kinderen’

07/09/2020 Leuven – De heilige Theresia van Lisieux, de patroonheilige van de missie, citeerde graag een woord dat Jezus tegen de heilige Franciscus van Assisi zei: “Franciscus, ga Mijn Kerk herbouwen, die is afgebrokkeld!”. Het is de herhaling van de opdracht van de missie: “Leer hun alles te gehoorzamen wat Ik u geboden heb” (Mt 28,20).

Tegenwoordig probeert de salesiaanse pater Antonio de parochie van Sint-Theresia in het bisdom Bo in Sierra Leone te herbouwen. In dit bisdom zijn er 150 katholieke scholen, elk met maximaal duizend leerlingen, en het beste predikingsmiddel is de kinderbijbel ‘God spreekt tot Zijn kinderen’. Verder is er op sommige scholen nauwelijks een boek. “Het is voor de kinderen een bijzondere ervaring om een boek in hun handen te houden. En met de kinderbijbel kunnen ze leren lezen en tegelijkertijd het Woord van God leren kennen. Lezen opent ogen, geest en hart, het Woord van God bouwt zich op. Want God houdt van ze en spreekt tot hen.”

Veel leerlingen beschouwen het boek als een schat voor het leven. Pater Antonio herinnert zich hoe hij eens in een klas aan de verbaasde kinderen vroeg: “Wat denk je, hoeveel kost zo’n boek?” Niemand wist het. Pater Antonio schatte de prijs op vijf euro, dat is 50.000 leones. Vervolgens vroeg hij hoeveel van de 50.000 leones ze in natura konden bijdragen. Ze kwamen uit op ongeveer duizend leones. Pater Antonio stelde hun voor: “Breng de duizend en elke keer dat je het boek leest, bid voor degenen die de andere 49.000 brengen”. Ze gingen akkoord. Dus deed hij hetzelfde in andere klassen en met de duizend leones per boek financierde hij het zomerkamp voor degenen die helemaal niets kunnen bijdragen.

Pater Antonio vestigt herhaaldelijk de aandacht van de kinderen op degenen die in stilte werken en zonder wie het Woord van God niet verspreid kan worden, zoals “de persoon die nauwelijks kan bewegen, maar die de kinderbijbel in zijn rolstoel naar de landstalen vertaalt”. Hijzelf leerde de nationale taal Bariba in Benin dankzij de kinderbijbel en de taal Moba in het noorden van Togo. Voor hem is de kinderbijbel ook een familiebijbel, omdat veel volwassenen deze voor zichzelf, de kinderen en de kleinkinderen aanschaffen. Hij vraagt nog eens vijfduizend exemplaren voor de scholen in Bo. We beloofden hem 10.000 euro steun. Zodat de Kerk in de parochie van Sint-Theresia kan worden opgebouwd en versterkt met het Woord voor Gods kinderen.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 147-07-89 Sierra Leone

 

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid