Rusland – Succesverhaal: misintenties voor 43 priesters in Siberië

07/11/2022 Leuven – Met een oppervlakte van tien miljoen vierkante kilometer is het in Irkoetsk gevestigde bisdom Sint-Jozef groter dan de VS. Het grenst aan China, de Stille Oceaan en Alaska en omspant zeven tijdzones. Verspreid over dit uitgestrekte gebied wonen ongeveer 52.000 katholieken, bediend door 43 priesters die voor enorme uitdagingen staan.

De klimatologische omstandigheden zijn extreem: temperaturen van 50 graden onder nul zijn niet ongewoon en op sommige plaatsen wordt het nog kouder. De stad Jakoetsk, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als de koudste grote stad ter wereld, met pooltemperaturen tot min 70 graden. De winter duurt hier bijna negen maanden, waarin het zelfs overdag nauwelijks licht wordt. In het gebied wonen inheemse stammen. Sommigen beoefenen nog steeds het sjamanisme, maar de meesten zijn tegenwoordig christen. Salesianen zijn actief in Jakoetsk en de stad Aldan, 500 km verderop. Rond Aldan bezoeken de paters wekelijks verschillende dorpen waar katholieke Jakoeten wonen. Ze bezoeken slechts één keer per jaar andere dorpen, vele honderden kilometers verderop.

Pastorale reizen door priesters van het bisdom van Sint-Jozef in Irkoetsk in 2021

Ook de andere priesters van het bisdom St. Jozef moeten grote afstanden afleggen om de wijdverspreide gelovigen te bezoeken en hun de sacramenten te brengen. Zij oefenen hun ambt uit onder de moeilijkste omstandigheden. Zij zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van collectes en misintenties, maar de plaatselijke gelovigen hebben zelf weinig en kunnen hun priesters slechts in geringe mate ondersteunen.  Daarom zijn misintenties uit het buitenland een grote hulp. Vorig jaar konden we dankzij uw hulp de 43 priesters ondersteunen met misintenties voor een totaalbedrag van 24.000 euro.

Pater Włodzimierz Siek, vicaris-generaal van het bisdom, spreekt namens zijn confraters zijn dank uit voor de ontvangen hulp: “Het doet je beseffen dat onze weldoeners rechtstreeks betrokken zijn bij ons apostolaat. Het verwarmt je hart te denken dat je als priester niet alleen bent in deze uitgestrekte gebieden van Siberië. De bittere koude buiten en de diepe sneeuw zijn niet meer zo erg. Ik dank allen die zich bij ons apostolaat aansluiten en aan ons ambt deelnemen door ons te steunen. Wij en onze gelovigen bidden voor u. Moge God u belonen voor uw vrijgevigheid!”.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 427-04-misintenties Siberië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid