‘Red Week 2020’ van Kerk in Nood

Jaarlijks organiseert Kerk in Nood in november de ‘Red Week’ waarbij de 23 secretariaten van de internationale hulporganisatie aandacht vragen voor vervolgde christenen en voor religieuze vrijheid in de wereld. Ondanks de coronapandemie gaat Red Week 2020 ook dit jaar door van 18 tot 25 november.

“Hoewel Covid-19 veel dingen heeft veranderd, blijven christenen de meest vervolgde religieuze gemeenschap ter wereld. Om de aandacht te vestigen op deze pijnlijke realiteit zullen kathedralen, kerken en openbare gebouwen in veel landen op vier continenten rood verlicht worden, en zullen er bovendien veel online initiatieven worden voorgesteld,” bevestigt Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN). “Deze verlichting is een sterk signaal van steun voor al degenen die gediscrimineerd worden, maar zich er niet vrijelijk over kunnen uitspreken, en die hopen dat anderen hun stem namens hen zullen verheffen.”

De ‘Red Week’ is een initiatief dat in 2015 werd gelanceerd door de pauselijke stichting Kerk in Nood, een internationale katholieke liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor christenen die lijden en vervolgd worden. In de wereld leven zo’n 250 miljoen christenen in een omgeving waar ze worden blootgesteld aan gewelddadige vervolging en discriminatie, en waar ze worden gehinderd in de vrije uitoefening van hun geloof.

Rood verlicht kruisbeeld tijdens de Nacht van de Geloofsgetuigen in de Sint-Bartolomeüskathedraal in Frankfurt op 22 november 2019.

De gebeurtenissen van de ‘Red Week’ gaan gepaard met allerlei getuigenissen en gebedsmomenten voor de vervolgde christenen. In 2020 vindt de start van het initiatief in Oostenrijk plaats. Op woensdag 18 november wordt de Sint-Stefanuskathedraal in Wenen rood verlicht en wordt er een Heilige Mis gevierd voor vervolgde christenen.

De volgende zeven dagen nemen veel landen over de hele wereld, van Canada tot Australië, deel aan het RedWeek 2020-initiatief en worden beroemde gebouwen zoals het kasteel van Bratislava in Slowakije of de kathedralen van Montreal en Toronto in Canada rood opgelicht. Het is zeer waarschijnlijk dat het standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, dat het initiatief in 2015 lanceerde, dit jaar weer zal deelnemen. De afgelopen jaren is het Colosseum in Rome ook omgevormd tot het theater van deze gebeurtenis ter nagedachtenis aan vervolgde christenen.

Andere hoogtepunten van dit initiatief vinden plaats op 25 november. In Groot-Brittannië wordt op die dag een rapport gepresenteerd over christenen die ten onrechte gevangen werden gezet vanwege hun geloof.

In de Filipijnen wordt de Red Week 2020 helemaal in het licht geplaatst van de Covid-19-pandemie om de aandacht te vestigen op alle broeders en zusters die de zieken bijstaan en grote risico’s nemen bij het verlenen van deze dienst. Daarom worden dit jaar ook ziekenhuizen uitgenodigd om aan de actie deel te nemen, naast kerken en scholen.

Tijdens de Avond van de Geloofsgetuigen op 7 december 2018 werd de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel rood verlicht ter gelegenheid van de publicatie van het Rapport voor Religieuze Vrijheid van Kerk in Nood. Door de Covid-19 maatregelen werd de lancering van het nieuwe tweejaarlijkse rapport uitgesteld naar 21 april 2021. Het is niet evident om dit najaar hieromtrent een samenkomst te organiseren. Daarom wordt het secretariaat van Kerk in Nood in Abdij van Park 5 te Leuven van 21 tot 29 november 2020 rood opgelicht als teken van solidariteit met hen die omwille van hun geloof bedreigd of vervolgd worden.

Wilt u mee aandacht vragen voor de vervolgde christenen? Laat het ons weten. We helpen u graag met meer informatie. Vraag de gratis gebedskaart voor vervolgde christenen aan in onze webwinkel, via 016/39 50 50 of info@kerkinnood.be.

 

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid