Heeft in sommige regio’s van het Midden-Oosten het laatste uur geslagen voor het christendom?

24/10/2019 Leuven – Het aftellen naar het einde van het christendom weerklinkt in sommige delen van het Midden-Oosten steeds luider. Daar kan alleen maar een einde aan worden gesteld wanneer de internationale gemeenschap nu onmiddellijk optreedt. Dat wordt bevestigd door een nieuw rapport dat op woensdag 23 oktober in Londen werd voorgesteld.

Het rapport met als titel “Persecuted and Forgotten?” (Vervolgd en vergeten?) van het Britse nationaal secretariaat van de pauselijke stichting en katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN) waarschuwt ervoor dat het christendom op het punt staat te verdwijnen uit de steden en dorpen in de regio, aangezien de volkerenmoord ertoe heeft geleid dat het aantal christenen dramatisch is gedaald en nog steeds verder afneemt, ondanks het feit dat IS (Islamitische Staat) kon worden overwonnen.

Vóór 2003 woonden er in Irak nog 1,5 miljoen christenen, maar midden 2019 is dit aantal tot ruim onder de 150.000 en misschien zelfs tot minder dan 120.000 gedaald. Dit betekent een daling die binnen één generatie oploopt tot 90 procent. In Syrië is het aantal christenen sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 met twee derden verminderd.

Het rapport van Kerk in Nood stelt vast dat de internationale gemeenschap weliswaar een ongekende bezorgdheid heeft geuit over de vervolging van de christenen in de betrokken regio’s, maar niet de vereiste hulp en ondersteuning heeft geboden om te verzekeren dat de christenen daar konden overleven in de periode van 2017 tot 2019 waarop het rapport betrekking heeft.

“Persecuted and Forgotten” stelt vast dat “de westerse regeringen en de Verenigde Naties hebben nagelaten om de noodhulp te voorzien die christenen in landen als Irak en Syrië nodig hadden toen de volkerenmoord begon.” Het rapport waarschuwt ervoor dat de Kerk in de regio volledig zou kunnen verdwijnen, indien radicale islamisten een nieuwe aanval zouden uitvoeren op bedreigde gemeenschappen. Dat die dreiging reëel is, blijkt uit de recente berichten over de ontsnapping van jihadisten uit de gevangenis door het nieuwe geweld dat deze maand in het noordoosten van Syrië is losgebarsten. Het rapport besluit met de volgende woorden: “Indien er nieuwe aanvallen tegen de gelovigen plaatsvinden die vergelijkbaar zijn met wat onder IS is gebeurd, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat de Kerk tot verdwijnen gedoemd is. Wanneer de veiligheid echter wordt gegarandeerd, dan is de kans groot dat het christendom in Nineve en Erbil kan overleven.”

Tot slot stelde het rapport vast dat de christenvervolging vooral in Zuid- en in Oost-Azië het meest is verergerd. Zo werd in 2017 in India melding gemaakt van 477 antichristelijke voorvallen. Nog in Azië kwamen in 2019 op paaszondag 300 mensen om het leven in Sri Lanka, toen jihadisten onder andere bommen deden ontploffen in drie christelijke kerken. Daarnaast liepen meer dan 500 mensen daarbij verwondingen op.

In een aantal Afrikaanse landen werden christenen bedreigd door islamisten die probeerden om de Kerk te vernietigen, ofwel door terug te grijpen op geweld ofwel door gebruik te maken van oneerlijke middelen, onder andere omkoping, om ervoor te zorgen dat mensen zich tot de islam bekeerden. In het noorden van Nigeria en in de staten in het midden van het land die tot de zogenaamde “Middle Belt” behoren, zetten de milities hun terreurregime tegen zowel christenen als moslims voort. In 2018 alleen al werden 3.731 christenen om het leven gebracht. In andere delen van Afrika kwam de grootste bedreiging voor christenen van de staat. Zo werden in een periode van twaalf maanden in het Zuid-Soedanese Nuba-gebergte meer dan 70 kerken aangevallen en werden er 32 platgebrand.

Door John Newton

Het volledige rapport is online beschikbaar in het Engels:

https://persecutedchristians.acninternational.org

Voor meer informatie of een papieren versie (alleen beschikbaar in het Engels) kunt u ons contacteren via e-mail naar info@kerkinnood.be of per telefoon op 016/39 50 50.

Bekijk ook deze video van ACN International voor een samenvatting van het rapport:

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid