Nieuw dak voor opvanghuis in Kazakstan

FacebookTwitterGoogle+

 

De stad Kapshagay telt ca. 57.000 inwoners en ligt enkele uren rijden van de hoofdstad. In 2001 stichtte een Italiaanse priester hier een soort katholiek centrum. Hij bouwde een kerk aan de rand van de stad en verwierf enkele huizen. Daar hebben zich zusters gevestigd, die kinderen opnamen, afkomstig uit problematische gezinnen. Rondom het centrum heeft zich een katholieke gemeenschap gevormd. Het misbezoek van mensen uit de stad stijgt.

ACN-kazakhstan3De ongeveer 60 kinderen die door de zusters worden verzorgd, hebben vreselijke dingen meegemaakt. De moeder is dood of met een andere man er vandoor gegaan, de vader is alcoholist, is beroepshalve steeds onderweg als monteur of is er vandoor. Veel ouders leven ook op straat, andere zijn drugsverslaafd. De zevenjarige Ola werd voordat zij bij de zusters kwam, door oudere jongens uit de buurt verkracht. Haar vader wist het, maar beval haar niemand iets te vertellen. De tweeling Rima en Ina, ook zeven jaar oud, vertelt: „Papa heeft mama met een bijl achterna gezeten“. De kleine Ania leefde op straat voor ze bij de zusters kwam.

 

Geborgenheid

De kinderen ervaren hier voor het eerst in hun leven geborgenheid, Zorg en een geregeld leven dat lijkt op dat in een gezin. Zij spelen, leren en bidden samen, en soms maken ze mooie uitstapjes. Omdat het centrum aan een meer ligt, kunnen de kleintjes de schoonheid van de natuur zo ongeveer voor hun huisdeur ervaren. Dat is een kostbare ervaring voor kinderen, die vaak alleen maar ellende en wanorde hebben gekend.

Veel van de voormalige pupillen van de zusters hebben ondertussen zelfs hun eigen gezin. Zij hebben nog altijd een band met het centrum en de ACN-kazakhstan2kerkgemeenschap en helpen waar ze kunnen.

Een van de zes opvanghuizen waar de kinderen met de zusters leven, heeft nu dringend een nieuw dak nodig. Kerk in Nood helpt met 20.000 euro. (Project september 2015)

 

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood  gebruikt.

Mededeling bij overschrijving: 351-05-19 Kazachstan opvanghuis

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation