Jeep voor nieuw bisdom in Ethiopië

FacebookTwitterGoogle+

150924 ethiopieEr vliegen veel buitenlandse toeristen naar Bahirir Dar in het westen van Ethiopië. In deze derde stad van het land kun je niet alleen aan de oever van het Tanameer onder  de bloeiende bomen vakantie houden en op boottochten pelikanen en nijlpaarden bekijken en de bronnen van de Nijl bewonderen, maar je kunt er ook oude kloosters bezoeken. Keizer Haile Selassie had hier een paleis.

Te voet naar het ziekenhuis

Maar al enkele kilometers buiten Bahir Dar begint een andere wereld. De hutten langs de weg worden steeds armoediger, kinderen hoeden geiten aan de kant van de weg, ezeltjes trekken  houten karren, beladen met brandhout, zakken met kolen of hooi. Hele ezelkaravanen slepen gele jerrycans langs de straten, want er is hier geen stromend water. Je ziet kleine groepen mensen die zieken urenlang in de verzengende hitte op van hout en stro gemaakte brancards naar het ziekenhuis in de stad dragen. Vaak is het dan te laat als ze aankomen.

Stammengebied zonder infrastructuur

Hoe verder je van de stad af bent, des te slechter begaanbaar worden de wegen. Dan arriveer je in het gebied Benishangul-Gumuz, een van de armste en meest

Een jong bisdom met jonge mensen

Een jong bisdom met
jonge mensen

verwaarloosde gebieden van het land. Het ligt in het grensgebied met Soedan. Er wonen maar net  990.000 mensen. Iets meer dan een vijfde behoort tot de bevolkingsgroep van de Gumuz. Eind 19e eeuw en ook nog in het eerste derde deel van de 20e eeuw vielen veel Gumuz  ten offer aan de slavendrijvers. Nog steeds leven zij als jagers en verzamelaars. Zij nemen heel graag de Blijde Boodschap aan als de Kerk naar hen toe komt, want het Evangelie bevrijdt hen van de traditionele afbeeldingen, waar zij bang voor zijn. De angst voor hekserij bijvoorbeeld is heel groot. Tegelijkertijd hebben deze mensen echter ook concrete hulp nodig, want er is geen medische verzorging, er zijn geen scholen, er is geen infrastructuur. Ook op dat gebied helpt de Kerk. Zielzorg en ontwikkelingshulp gaan hand in hand.

4×4 voor de Kerk

De katholieke Kerk heeft dit jaar het bisdom Bahir Dar–Dessi gesticht. Er zijn 20 parochies en ongeveer 40 buitenposten, dat wil zeggen, dorpen met kapellen, waar de H. Mis wordt gevierd. De priesters moeten enorme afstanden afleggen om de gelovigen te bereiken. ’s Zondags moeten zij op verschillende plaatsen Eucharistie vieren, maar veel wegen veranderen in de regentijd in een modderpoel. Zonder een auto met vierwielaandrijving kom je er niet door, maar in het bisdom, dat nog in de kinderschoenen staat, is er momenteel niet zo’n auto beschikbaar voor de zielzorg in de afgelegen gebieden.

Kerk in Nood heeft daarom 25.000 euro beloofd voor de aanschaf van een terreinwagen voor de zielzorg.

 

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood  gebruikt.

Mededeling bij overschrijving: 118-08-29

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation