Een auto voor het Nationale Vormingscentrum voor Catechisten in Pakistan

FacebookTwitterGoogle+

Khushpur is het grootste katholieke dorp van Pakistan, dat met een knipoog ook wel het “Pakistaanse Vaticaan” wordt genoemd. Het ligt 400 km ten zuiden van Faisalabad en werd in 1902 door Belgische missionarissen gesticht. Destijds was er daar niets, geen medische verzorging en zelfs geen straten, om van elektriciteit en telefoon maar helemaal te zwijgen. Het wemelde er van slangen. In de loop van de tijd werd de plaats met haar bijna 8000 katholieken en een uitzonderlijk actief kerkelijk leven, toch het bolwerk van de katholieke Kerk in Pakistan. Tot op vandaag heeft de katholieke gemeenschap hier twee bisschoppen voortgebracht, 35 priesters, 100 zusters en een aantal broeders. Er is een school, een kerk en een Dominicanenklooster.

Khushpur is ook de plaats waar Shahbaz Bhatti opgroeide, de 42-jaar oude katholieke minister voor minderheden, die vermoord werd op 2 maart 2011.  Hij was onderweg naar zijn werk wanneer zijn auto werd tegengehouden en hij werd neergemaaid door gemaskerde mannen met machinegeweren. De moord was een represaille voor zijn verzet tegen de beruchte blasfemiewetten in Pakistan en werd later opgeëist door een groep die banden heeft met de Taliban. Hij is begraven in zijn geboortedorp en zijn graf is nog steeds bezaaid met rozenblaadjes tot op vandaag. Slechts drie weken na de moord op Shahbaze Bhatti heeft de bisschoppenconferentie een aanvraag ingediend in het Vaticaan om hem op te nemen in de lijst van de Martelaren van de Universele Kerk. In het laatste interview dat hij gaf, beschreef minister Bhatti zijn inzet als een “getuigenis voor Christus”.

160418_pakistan-1Sinds 1952 staat daar ook het „Nationale Vormingscentrum voor Catechisten“, dat door Kerk in Nood wordt gesteund. Sinds 1965 wordt het geleid door Broeders van de Christelijke Scholen. Tot nu toe hebben daar meer dan 900 catechisten hun opleiding afgesloten. Momenteel beëindigen 42 mannen in het centrum hun driejarige opleiding. Zij komen uit heel Pakistan en zullen na  voltooiing van hun opleiding weer terugkeren naar de bisdommen waar zij vandaan komen, om daar de Kerk te dienen. Omdat veel parochies zich uitstrekken over grote gebieden en zij vaak ook verschillende dorpen omvatten die niet zelden zeer afgelegen liggen, spelen de catechisten een belangrijke rol bij het doorgeven van het geloof, want de priesters kunnen niet overal tegelijkertijd aanwezig zijn.

Desondanks het belang van het dorp voor de Katholieke Kerk in Pakistan is het dorp Khushpur redelijk afgelegen en moeilijk te bereiken. De infrastructuur is tot op vandaag zeer slecht. Dus een auto is noodzakelijk omwille van verschillende redenen, onder andere om de catechisten naar de dokter of het ziekenhuis te brengen als ze ziek zijn of een ongeval hebben gehad, om hulpgoederen te verkrijgen en natuurlijk om de catechisten in opleiding naar de verschillende parochies te brengen, waar ze het praktische deel van hun opleiding volgen. Het oude en vervallen voertuig dat nu gebruikt wordt door het opleidingscentrum is een voortdurende kost aangezien het veel brandstof verbruikt en voortdurend gerepareerd moet worden. Dus heeft broeder Sajid Basir, de directeur van het centrum, zich tot ons gewend voor hulp. We hebben hem €12000 beloofd.

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Mededeling voor gift: Pakistan 328-00-29

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation