Broeders voor armen en daklozen krijgen nieuwe kapel in Oekraïne

FacebookTwitterGoogle+

De rooms-katholieke hulpbisschop Mgr. Jan Sobilo van Kharkiv-Zaporyzhya is afkomstig uit Polen. Eigenlijk wilde hij als jonge priester maar één jaar in de Oekraïne gaan helpen. Dat is ondertussen bijna een kwart eeuw geworden.

 

Mensen aan de rand

Mgr. jan Sobilo met een Oekraïens gezin na de zondagsmis.

Mgr. Jan Sobilo met een Oekraïens gezin
na de zondagsmis.

Mgr. Jan Sobila heeft vooral aandacht voor mensen die aan de rand van de samenleving leven: de drugsverslaafden en de alcoholici. Hij begreep dat het niet genoeg is om deze mensen met een stuk brood, een bord soep en wat kleren te helpen, maar dat zij zielzorg en geestelijke steun nodig hebben om van hun verslaving te genezen. „In onze gaarkeuken kwamen zoveel van deze jonge mensen, maar zoveel van hen gaan ten gronde“, zegt de bisschop. Als zij de drugs achter zich laten en God vinden, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Zo mocht bisschop Mgr. Sobila een voormalige drugsverslaafde ooit tot priester wijden. Tegenwoordig is hij werkzaam in het jeugdpastoraat van het bisdom.

 

 

Voor de armen

In Zaporyzhya zorgen twee broeders albertijnen voor de armen en daklozen. Zij hebben een gaarkeuken naast de kathedraal, waar steeds meer mensen naar toe komen die zich zelfs één warme maaltijd per dag niet kunnen permitteren. Vele zijn dakloos, andere zijn gepensioneerden, die gezien de stijgende prijzen nauwelijks rond komen van het weinige geld dat ze krijgen. Bovendien hebben de broeders ook daklozen in hun huis opgenomen. Veel van de mannen die lang op straat hebben geleefd, hebben gezondheidsproblemen, vooral aan de benen en voeten. Bovendien moeten zij veel zaken aanpakken zodat ze weer een geregeld leven kunnen gaan leiden. De broeders albertijnen helpen hen daarbij. Daarnaast krijgen de mannen de mogelijkheid om de bakkersstiel te leren. Onder vakkundige leiding maken zij smakelijk brood. Vaak, als de eerste uiterlijke problemen geregeld zijn, komen ook de innerlijke zorgen en pijn tevoorschijn. Daarvoor is dan veel zielzorg nodig. Vaak worden de broeders verrast door de talenten en ook de menselijke diepten van hen die hun om hulp vragen. Momenteel woont bij hen bijvoorbeeld Leon, een jonge man die zich ontpopte als een begaafde schilder van religieuze taferelen. Misschien heeft hij zelfs een kloosterroeping.

De broeders albertijnen zijn bezig met de renovatie van hun huis. Het hart van hun huis is de kapel. Wij steunen de renovatie met 4000 euro.

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood  gebruikt.

Mededeling bij overschrijving: 438-08-19 Oekraïne

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation