Arme Klaren in Angola: “We verstopten ons in de broodoven om aan de dodende kogels te ontsnappen”

FacebookTwitterGoogle+

Moeder María del Carmen Reinoso verzekert ons dat ze elke dag bidden voor de weldoeners van Kerk in Nood – “Het is dankzij hen dat we nog leven”

Kogels fluiten om de oren

160415 angola_kogelsHet Evangelie van barmhartigheid beleven te midden van kogels die om de oren fluiten; het is voorwaar niet gemakkelijk. De zusters Clarissen van het Santa Claraklooster in Malanje, Angola, hebben tijdens de burgeroorlog die heel wat in hun land heeft vernietigd, al een aantal gevechten overleefd. Daarvoor moesten ze niet eens hun klooster verlaten, de kogelgaten in de muren getuigen ervan. “Het is een wonder dat nog leven, maar gelukkig heeft niet één schot ons geraakt.” De burgeroorlog in dit zuidelijk Afrikaanse land was één van de langste en meest bloedige op het continent en de vroege jaren ’90 waren ook de meest gewelddadige. In een bepaalde periode, toen het klooster werd aangevallen, moesten de zusters zich zelfs verstoppen in de broodoven, waar ze normaal het brood bakten, om zich te verschuilen tegen een regen van kogels waarvan de muren vandaag nog steeds de merktekens dragen.

Moeder María del Carmen Reinoso, die oorspronkelijk uit Spanje komt, legt aan de Pauselijke Stichting en internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood uit, hoe het hier was toen ze voor de eerste keer in deze streek van Angola aankwamen, 6000 km weg van het Astudilloklooster in Palencia, Spanje waar ze toen woonden. In het begin van de jaren ’80 vroegen de bisschoppen van Angola aan de Arme Klaren om naar Malanje te komen om een slotklooster te stichten, met de belofte dat ze in korte tijd veel roepingen zouden hebben. Dat werd ook bewaarheid. Na veel inspanningen en in “grote armoe” levend, stichtten ze in 1982 het klooster, dankzij de missionaire geest van een tiental die zich vrijwillig opgaven om Astudillo te verlaten om in Malanje te komen wonen. “Van zodra we hier aankwamen, meldden zich ook de eerste roepingen; zoveel dat we geen kamers genoeg hadden”, verklaart Moeder María del Carmen met een glimlach. “Daarom vroegen we aan Kerk in Nood om steun voor de bouw van een noviciaat.”

Nog meer kloosters

Rafael d'Aqui van Kerk in Nood met de zusters Clarissen

Rafael d’Aqui van Kerk in Nood met
de zusters Clarissen

Na het succes van die eerste onderneming op een zo vruchtbare geestelijke voedingsbodem, stichtten de Clarissen een tweede klooster in de hoofdstad van Angola, Luanda en nog een klooster in Xai-Xai in Mozambique. Dat was een vreugdevolle verrassing voor de Spaanse zusters die in eigen land geconfronteerd worden met een tekort aan roepingen. “In Spanje waren ze met te weinig en in Angola waren ze met zovelen, en daarom zijn enkele van onze zusters van hier naar La Laguna op Tenerife en naar Astudillo in de provincie Palencia in Spanje gezonden”, Legt Moeder María del Carmen uit aan Rafael d’Aqui, het hoofd van de Afrika III afdeling bij Kerk in Nood internationaal waaronder Angola toebehoort. Dat zei ze vanuit de patio van het klooster in Malanje.

Moeder María met de dossiers

Moeder María met de dossiers

Kerk in Nood helpt de zusters Clarissen van Aartsbisdom Malanje al sinds 1987 met verschillende projecten. Ze zijn door Moeder María zorgvuldig gerapporteerd in aantal kleine dossiers waarin ze alles heeft neergepend, samen met wat ze van ons ontvangen heeft – zoals de bouw van het klooster zelf, de uitbreiding van de kapel en de restauratie nadien toen ze tijdens de oorlog doorzeefd werd met kogels; het zijn maar enkele van projecten die Kerk in Nood heeft gesteund en blijft steunen. Sinds 2002 alleen al heeft onze liefdadigheidsorganisatie ongeveer voor 77.000 euro steun gegeven aan de zusters.

Moeder María del Carmen vertelt ons hoe dankbaar ze is voor al de steun die onze Pauselijke Stichting gegeven heeft. “We kunnen hier leven, dankzij de weldoeners van Kerk in Nood”, zegt ze, eraan toevoegend: “Onze gebeden zijn het enige dat we in ruil kunnen teruggeven en dus bidden we elke dag de rozenkrans en geven we misintenties.”

Barmhartigheid geven en ontvangen

Zoals steeds, keert de rust na de storm terug, en zo is het nu ook na de jaren van oorlog en gevaar die ze hebben meegemaakt; vandaag genieten de zusters van een welverdiende periode van vrede en vreugde. Momenteel wonen er 19 geprofeste zusters en vijf novicen in het klooster. Naast de spirituele dienst, eigen aan het contemplatieve kloosterleven, maken de zusters ook babykledij en religieuze voorwerpen die ze verkopen om een aanvullend inkomen te verwerven voor het klooster. De kloosterkapel, die met de hulp van Kerk in Nood werd gerestaureerd, is één van de plekken die de gelovigen tijdens het Bijzonder Jubeljaar van Barmhartigheid kunnen bezoeken, want het is hier dat het bisdom één van de Heilige Deuren heeft geopend. De Arme Klaren in Angola zijn een levend voorbeeld van de barmhartige liefde en tijdens dit Jaar van Barmhartigheid is hun zending en charisma van een bijzondere betekenis.

Voor het ogenblik, wonen en werken er 74 Spaanse missionarissen in Angola, dat werd ons bevestigd door de Pauselijke Missiewerken. Ze behoren tot 29 verschillenden ordes en religieuze instituten.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation