Priester die moslims heeft gered voorgedragen voor vredesprijs

FacebookTwitterGoogle+

Voorgedragen priester te gast bij Kerk in Nood – België van 25 mei tot 29 mei 2016 – Lees meer…

Tekst: redactie Kerknet

Bernard Kinvi © 2014 Peter Bouckaert / Human Rights Watch

Bernard Kinvi
© 2014 Peter Bouckaert / Human Rights Watch

De priester Bernard Kinvi, die in de Centraal-Afrikaanse Republiek 1.500 moslims van de dood heeft gered, is een van de genomineerden voor een nieuwe vredesprijs, waaraan een miljoen dollar is verbonden. De Aurora Vredesprijs, die volgende maand voor het eerst wordt overhandigd tijdens een plechtigheid in Yerevan (Armenië), huldigt voortaan jaarlijks personen die op gevaar van eigen leven het anderen mogelijk maakten om te overleven.

Bescherming van moslims tegen anti-balaka

Bernard Kinvi raakte bekend toen hij onderdak bood aan moslims die op de vlucht waren voor de anti-balaka milities. Dankzij zijn inzet kregen 1.500 moslims gedurende enkele maanden veiligheid en bescherming in zijn missie en het aanpalende ziekenhuis van Bossemptele. Dankzij zijn hulp konden zij per vrachtwagen over de grens ontsnappen naar Kameroen.

Marguerite, de Moeder van Burundi

Ook Marguerite Barankitse, die ten tijde van de burgeroorlog duizenden levens van wezen en vluchtelingen heeft gered en verzorgd in Burundi, is voorgedragen. De Burundese mensenrechtenactiviste redde duizenden kinderen van de verwoestende etnische haat in het Afrikaanse land. Zij staat ook bekend om haar moedige standpunten en oproepen voor vrede en verzoening. In mei 2015 moest zij zelf onderduiken omdat haar naam voorkwam op een dodenlijst van de milities van de Burundese president, die de grondwet naast zich heeft neergelegd om aan de macht te blijven.

De twee andere voorgedragen kandidaten voor de nieuwe vredesprijs zijn Syeda Ghulam Fatima, die bekendstaat om zijn inzet voor de beëindiging van de slavenarbeid in Pakistan, en dr. Tom Catena, de enige chirurg voor 750.000 mensen in het Nubagebergte in Sudan. Catena zegt dat zijn werk is geïnspireerd door de heilige Franciscus van Assisi.
Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2016 – 9:08

Foto’s Bernard Kinvi

© 2014 Peter Bouckaert / Human Rights Watch

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation