Paus bezoekt in Armenië de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis, die al sinds 1997 door Kerk in Nood worden geholpen

FacebookTwitterGoogle+

Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Armenië geeft ook onderdak aan een weeshuis en aan een dagcentrum voor bejaarden.

Door M.Z. de la Morena

160621 Armenie_ArousiagZuster Arousiag toont ons met enige trots de slaapvertrekken van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Armenië in Gyumrí, waar Paus Franciscus enkele uren zal rusten tijdens de tweede dag van zijn bezoek in het land aan de Kaukasus. “Het is de beste kamer die we hebben”, verzekert ze terwijl ze het tapijt rechttrekt in deze eenvoudige kamer. “Toen de bisschop me vertelde dat de Paus – voor wie ik dagelijks bidt – naar ons klooster zou komen, dacht ik dat hij me wou beetnemen; ik kon het gewoonweg niet geloven”, voegt ze eraan toe. In de achtergrond horen we een groep Armeense kinderen liedjes zingen; ze repeteren voor de aankomst van de Paus. “Ze hebben ook iets in het Italiaans geleerd”, vertelt zuster Arousiag knipogend en met een brede glimlach. De kinderen behoren tot een groep van 37 jongeren die in het weeshuis wonen dat door de zusters wordt gerund. De Paus heeft ze al eerder horen zingen in april 2015 tijdens een herdenkingsviering in de St.-Pietersbasiliek ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Armeense genocide.

 

Weeshuis, bejaardenzorg en zomerkamp

160621 Armenie_zomerkamp2De internationale katholieke pastorale hulporganisatie en pauselijke stichting Kerk in Nood heeft al een aantal keren projecten van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis in Armenië gesteund en ze doet dit al sinds 1997. Naast de uitbating van het weeshuis, leiden de zusters ook een dagcentrum voor bejaarden en organiseren ze tevens elk jaar een zomerkamp voor weeskinderen en kansarme jongeren in de stad Tsaghkatzor, in de zogenaamde “Bloemenvallei”. Afgelopen jaar namen aan het zomerkamp niet minder dan 890 jongeren deel, onder hen ook 40 kinderen van Syrische vluchtelingen.

160621 Armenie_jongerenWe bestijgen een kunstig versierde trap van het klooster in Gyumrí en bereiken zo de kamers van een aantal tieners, waar we Anahir ontmoeten, een jong 16-jarig meisje dat aanvankelijk haar gelaat verbergt omdat ze vindt dat ze niets “fatsoenlijks” heeft aangetrokken. Haar vader overleed vele jaren geleden en haar moeder kon niet voor haar zorgen omdat ze de hele dag aan het werk was. Met een verlegen glimlach en met een kind van een jaar of drie in de armen, vertelt ze ons dat “ ze zeer gelukkig is met het Pausbezoek en dat ze er heel erg naar uitkijken”. Zuster Arousiag vertaalt haar woorden van het Armeens naar het Italiaans en dringt erop aan dat we niet vertrekken vooraleer de soep te proeven die de kinderen voor ons gekookt hebben.

De Congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis in Armenië telt 7 zusters die op verschillende plaatsen in het land werken. In Gyumrí zijn ze met drie om het weeshuis en het bejaardentehuis te runnen. Paus Franciscus zal hier de Heilige Mis opdragen op het centrale plein van de stad, het tweede grootste van Armenië, waar nog steeds de sporen zichtbaar zijn van de verschrikkelijke verwoestingen die veroorzaakt zijn door de aardbeving van 1988, waarbij 25.000 mensen omkwamen.

Christelijk land

“Een bezoek aan het allereerste christelijke land”, dat is het thema van de Pausreis naar Armenië die doorgaat van 24 tot 26 juni. ‘Armenië’ staat gelijk met ‘christelijk’ en daarop zijn ze heel fier. Het was in het jaar 301 dat koning Tiridate III het christendom als staatsgodsdienst van Armenië uitriep en daarmee werd het de eerste natie in de wereld die formeel het christendom aannam, nog 12 jaar vooraleer keizer Constantijn het christendom legaliseerde in het Romeinse Rijk.

Vandaag behoort de meerderheid van de bevolking tot de (orthodoxe) Armeense Apostolische Kerk, terwijl het overige gedeelte Armeense katholieken zijn. Maar de zusters van het klooster bekommeren zich niet om wie Armeens orthodox of Armeens katholiek is. “Dat is een vraag die we ons nooit stellen, dat gaat ons niet aan; we behandelen iedereen gelijk”, verzekert zuster Arousiag ons.

160621 Armenie-dagcentrum

(Voor Nederlands ondertiteling aanzetten)

Een dikke dank u wel!

“We zijn Kerk in Nood erg dankbaar, omdat jullie ons al zo lang helpen. We zijn afhankelijk van de steun van verschillende organisaties, maar Kerk in Nood is toch een van onze beste weldoeners”, legt ze ons uit terwijl we in de kloosterkeuken staan. Op korte afstand van haar, kijkt Rosa, een 72-jarige vrouw heel aandachtig toe, terwijl ze onophoudelijk het kruis aanraakt, dat ze om haar hals draagt. “Ik ben erg dankbaar voor wat de zusters voor ons doen”, zegt ze. “Geen enkele van mijn drie zonen kan voor me zorgen omdat ze ver van hier wonen, de zusters zijn de enige die ik heb.” In het dagcentrum voor bejaarden serveren de zusters dagelijks drie maaltijden en kunnen de mensen een warm bad nemen, iets wat ze gewoonlijk niet kunnen omdat de meeste huizen in de streek niet beschikken over warm water.

Dankzij de vrijgevigheid van de weldoeners van Kerk in Nood konden de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis ook catechese geven aan de weeskinderen tijdens hun zomerkamp, waren ze in staat om het dagcentrum te verbeteren en konden ze een deel van het land waarop ze nu wonen, ook aankopen.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation