Op Sinterklaasdag zullen EU-politici via Skype in contact treden met kinderen in Aleppo

FacebookTwitterGoogle+

acn-20161003-46752Brussel / Königstein, 01.12.2016 – In samenwerking met de pauselijke stichting Kerk in Nood hebben de vicevoorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani en de speciale afgevaardigde voor vrijheid van godsdienst en overtuiging van de EU Jan Figel voor 6 december een telefoonconferentie via Skype georganiseerd tussen de politici van het Europees Parlement en scholieren in een katholieke kerk in het Syrische Aleppo.

De kinderen, die zowel christelijk als islamitisch zijn, zullen hun verhaal vertellen en vragen beantwoorden over hun dagelijks leven dat volledig in het teken staat van een oorlog die nu al meer dan vijf jaar woedt en het leven heeft gekost aan meer dan 400 000 mensen. Tijdens die oorlog werden ook 2 960 onderwijsinstellingen vernield, waardoor bijna twee miljoen van de zowat 2,9 miljoen schoolplichtige kinderen niet naar school kunnen gaan. De oproep tot vrede wil de aandacht vestigen op het feit dat de christenen en de moslims in Syrië, in tegenstelling tot wat het geval is in Irak, ondanks de verdeeldheid die de oorlog heeft gezaaid toch nog altijd met elkaar verbonden blijven.

Pater Andrzej Halemba, de verantwoordelijke voor het Midden-Oosten van Kerk in Nood, die het idee voor die campagne had uitgewerkt nadat hij herhaalde bezoeken aan de regio had gebracht, verklaarde in dit verband: “De videoconferentie tussen Syrische kinderen en Europese politici ligt in het verlengde van het vorige idee van de ‘Beelden voor de vrede in Syrië’. Bij die campagne, die werd georganiseerd samen met de lokale Kerken in Syrië, die zowat 95 % van alle Syrische christenen vertegenwoordigen, had Kerk in Nood meer dan één miljoen tekeningen en brieven van kinderen van alle geloofsovertuigingen, in de leeftijd van drie tot zestien jaar, uit meer dan 2 000 onderwijsinstellingen in Aleppo, Homs, Tartoes, Yabroud en Damascus ingezameld. Die boodschappen en tekeningen vormen een levendige en onschuldige oproep tot vrede die de Syrische kinderen tot de westerse wereld richten.”

acn-20161007-46861Onder die brieven bevindt zich ook die van de elfjarige Razan: “Een kindertijd heb ik niet gekend. Mijn thuis werd vernield. Mijn leven is veranderd. Wanneer ik ontploffingen hoor, heb ik schrik. Dat is zo voor vele geluiden; ik ben heel triest wanneer ik kinderen zie sterven. Ik hoop dat God alles zo zal herstellen als het vroeger was en dat God ons land, Syrië, zal redden.” Een andere korte boodschap werd geschreven door de twaalfjarige Shifa: “Vader, ik mis je, maar je zal voor altijd in mijn hart zijn.” In een gedicht schildert de twaalfjarige Shan, uit Aleppo het leed dat tijdens de oorlog heerst:

“Ik bid tot U God, mijn land lijdt.
De koude, de rouw en de duisternis, geen stroom en geen kaarsen.
Een moeder roept met een stem die niet wordt gehoord.
De vader is bij het ochtendgloren vertrokken.
Ze weet niet of hij zal terugkeren.
Ik bid tot U God, laat ons niet alleen achter met verdriet en honger.
God, waak over ons, ons land lijdt.
Kinderen, zoals de zonsopgang, leren in de duisternis;
wij wachten op goed nieuws omhuld met barmhartigheid,
wij hopen op een prachtige glimlach, overal rondom ons,
maar vinden alleen maar zwarte harten, zwarter nog dan steenkool.
Ze worden gedoopt met bloed en wij hebben zelfs geen tranen meer.
God, laat ons lijdende land niet alleen achter.”

De “ambassadeurs van de kinderen”, Zijne Heiligheden patriarch Gregorios III Laham, primaat van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk, Georgis Abou-Zakhem, metropoliet van Homs als vertegenwoordiger van het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Antiochië en het Gehele Oosten en Mgr. Selwanos Boutros Al-Nemeh, bisschop van Homs en vertegenwoordiger van het Syrisch-orthodoxe patriarchaat, hebben die brieven en tekeningen aan de politieke besluitvormers van de Europese Unie en de Verenigde Naties overhandigd naar aanleiding van een bezoek dat ze van 10 tot 13 oktober aan Brussel en aan Genève hebben gebracht.

De vertegenwoordigers van de Kerken hebben bij die gelegenheid een ontmoeting gehad met de Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini. In Genève hebben ze de boodschappen van de kinderen overhandigd aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Filipo Grandi en aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties prins Zeid Ra’ad Al-Hussein.

Na de videoconferentie via Skype op 6 december 2016 tussen de politieke besluitvormers in Brussel en de kinderen in Aleppo, zullen de originele tekeningen van de kinderen in een van de grote galerijen van het Europees Parlement worden tentoongesteld. Tegelijk heeft de Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voorgesteld om de tekeningen die naar aanleiding van het bezoek van de patriarchen aan hem werden overhandigd op te nemen in een tentoonstelling die samen met UNICEF wordt georganiseerd onder de titel “Standing Strong: The Human Faces of the Syrian Crisis” en van 5 tot 15 december aanstaande in het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie  zal plaatsvinden. Op die tentoonstelling zullen 18 van de tekeningen te zien zijn, naast foto’s van Syrische kinderen die door Kerk in Nood werden gemaakt. Daarna zal de tentoonstelling van januari tot maart 2017 rondtrekken naar andere plaatsen in de Europese Unie.

Door Mark von Riedemann

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation