Oorlog in Oost-Oekraïne: dood, ontbering, lijden en hoop in God

FacebookTwitterGoogle+

Getuigenissen van bezoekers bij Kerk in Nood

?????????????????????????????????????????Mgr. Bronislaw Bernacki is nog steeds verbijsterd: “Niemand had ooit gedacht dat er vandaag nog een oorlog zou worden uitgevochten op Europese bodem”, zei de Rooms-katholieke bisschop van Odessa-Simferopol bij zijn bezoek aan het internationale kantoor van Kerk in Nood. De oorlog heeft letterlijk zijn bisdom – dat pas in 2002 was opgericht – in stukken gescheurd. Als gevolg van het gewapend conflict in Oekraïne het afgelopen jaar is het gebied nu verdeeld. Mgr. Bernacki draagt nu de pastorale zorg over de katholieken van zijn bisdom die nog tot Oekraïne behoren in een gebied dat zich uitstrekt van Odessa tot aan de Zwarte Zee. Zijn hulpbisschop, Mgr. Jacek Pyl, is in Simferpol achtergebleven op het schiereiland van de Krim en is verantwoordelijk voor de gelovigen in dat gebied.

 

Soepkeukens

De gevolgen van de oorlog zijn ook voelbaar in Zaporizhia, niet ver van de frontlinie in Oost-Oekraïne, zo bevestigde de Rooms-katholieke hulpbisscho???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????p van Kharkiv-Zaporizhia, Mgr. Jan Sobilo in een telefoongesprek met Magda Kaczmarek, het hoofd van de afdeling Oekraïne bij Kerk in Nood. Hij meldde ons dat het aantal vluchtelingen uit de betwiste regio rond Luhansk en Donetsk dagelijks stijgt. In Zaporizihia alleen al, dat iets meer richting het westen ligt, is het aantal vluchtelingen gestegen tot 75.000. De orde van de Albertijnen hebben op initiatief van het bisdom een soepkeuken opgestart waar vluchtelingen terecht kunnen. Vrouwen met kinderen krijgen elke week nog extra hulp maar de mannen moeten zelf zien rond te komen omdat er niet genoeg is om uit te delen. Kerk in Nood steunt deze hulpactie, net als talrijke andere in de regio. De laatste maanden hebben we daarvoor 130.000 voor opzij gezet.

 

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pastorale en medische zorg in de regio Kyiv (Kiev) (c) Aid to the Church in Need

Priesters in oorlogsgebied

Lijden en ontbering zijn ook niet onbekend bij de Grieks-katholieke bisschop, Mgr. Jaroslav Pryziz van de eparchie Sambir-Drohobych, in West-Oekraïne.
?????????????????????????????????????????Twintig priesters zijn actief in de oorlogszone, elk voor een periode van zes tot acht weken. Ze begeleiden soldaten, hoofdzakelijk jonge mannen, vrijwilligers, maar ook dienstplichtigen. Tijdens een bezoek aan Kerk in Nood beschrijft hij zijn ervaringen aan Magda Kacsmarek: “De priesters blijven een 45-tal dagen, niemand houdt het langer uit. Enkelen die van het front terugkeren zouden liever niet teruggaan omdat de psychologische druk te hoog voor hen is. Toch keren ze terug omdat ze de gelovigen willen bijstaan.” Volgens de bisschop is de nood aan pastorale dienstverlening en pastorale gesprekken hoog. “Of het nu gaat om katholieken, orthodoxen of andere gelovigen, allen zijn blij een priester te zien, zelfs al hebben ze nog nooit van God gehoord”, zegt bisschop Pryriz.

Zelfs zijn beschrijving van de toestand in de Oekraïense hoofdstad is schokkend: “Er worden ook gewonde soldaten verzorgd in een tijdelijk militair hospitaal dat is ondergebracht in de Grieks-katholieke kathedraal te Kiev. Nog nooit heb ik zo veel lijden, verdriet en tragedie gezien. Ik ben 53 jaar en heb nog nooit eerder een oorlog meegemaakt, maar wat ik nu gezien heb, mensen zonder handen, zonder benen, zonder ogen of oren, het zijn beelden die me achtervolgen”, voegt de bisschop van Sambir-Drohobych er aan toe, “Veel soldaten uit bisdom zijn gedood. Sommige zijn vermist en niemand heeft nog iets van hen vernomen. Er wordt ons verteld dat er een aantal levend verbrand zijn. Anderen komen terug in lijkkisten. Je kunt het je amper inbeelden. Zoveel verdriet om zonen, vaders en echtgenoten!”

Op het einde van zijn bezoek aan Kerk in Nood, roept Mgr. Bernacki van Odessa-Simferopol Paus Franciscus op om te bidden voor vrede in Oekraïne. De bisschop waarschuwde: “We hebben nood aan vrede en aan een einde van het bloedvergieten. De christenen van het Oosten en het Westen zijn in de vastenperiode. Ik zou allen willen uitnodigen om te bidden voor vrede omdat we het kwaad alleen kunnen bestrijden met het goede.”

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation