Onze-Lieve-Vrouw van Arabië: Hoogwaardigheidsbekleders komen samen naar aanleiding van het begin van de bouwwerkzaamheden

Mgr. Camillo Ballin

21/06/2018 Leuven – Op de plek waar de nieuwe kathedraal  in Bahrein zal verrijzen, die tevens de zetel van de Kerk in het noorden van het Arabisch Schiereiland zal worden, zijn de werken volop aan de gang.

Op 10 juni werd de eerste spadesteek en dus ook het begin van de bouwwerkzaamheden voor de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Arabië in Awali (Bahrein) gevierd. Ook Kerk in Nood was daarbij aanwezig.

Het evenement, waarop ook een liturgie van het Woord  werd gevierd, werd druk bijgewoond door talrijke geestelijken en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de ambassadeurs van Italië en Frankrijk en vertegenwoordigers van de  landen die samen het apostolisch vicariaat van Noord-Arabië vormen (Bahrein, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië), een vertegenwoordiger van de koning van Bahrein, de apostolische nuntius, aartsbisschop Mgr. Francisco Montecillo Padilla en de apostolische vicaris, bisschop Mgr. Camillo Ballin.

In de fundering van de kathedraal werd ook een tijdcapsule begraven. Deze cassette met tijdsdocumenten bevat een geschiedenis van de Katholieke Kerk, de Kerk in het vicariaat en andere informatie over de kathedraal.

Het project is ondertussen al verscheidene jaren in voorbereiding. Op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, op 11 februari 2013, kregen wij van de koning van Bahrein een verrassingsgeschenk. Zijne Majesteit koning Hamad Bin Isa Al Khalifa schonk de katholieke gemeenschap op die dag een terrein van 9.000 vierkante meter voor de bouw van een nieuwe kerk.

De bouw van de kathedraal hangt van vele factoren af. Alleen het doorzettingsvermogen om alle moeilijkheden te overwinnen en de goede wil van de inheemse gelovigen en van de officiële instanties hebben de vorderingen van het project mogelijk gemaakt. Los daarvan is het probleem van de financiering een permanente bekommernis. Naast bakstenen en mortel zijn er namelijk ook  steeds meer financiële middelen nodig.

Een immens belangrijke bijdrage aan dit project wordt geleverd door Kerk in Nood, de pauselijke stichting en katholieke hulporganisatie die vervolgde en zeer behoeftige katholieke geloofsgemeenschappen overal ter wereld helpt. Pater Andrzej Halemba, die bij Kerk in Nood voor dit project verantwoordelijk is, was aanwezig bij de eerste feestelijke spadesteek en had het over “een memorabele gebeurtenis, aangezien de bouw van de kathedraal nu heel concreet wordt“.

“Voor mij was het een moment van intense vreugde”, aldus pater Halemba. “Het was een moment van gebed, van diepe spirituele ontmoeting  dat  opnieuw een gelegenheid bood om de Heer ons vertrouwen te schenken. In de liturgie van het Woord hebben wij zowel voor individuele landen als voor de mensen in die landen gebeden.

De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Arabië zal niet alleen maar een gebouw zijn dat dient om aan de spirituele noden van de nagenoeg 2 miljoen gelovigen in de vier landen van het vicariaat tegemoet te komen. In een naast de kathedraal gelegen multifunctioneel gebouw zullen sociale en educatieve initiatieven worden georganiseerd. Dit is bijzonder belangrijk voor de “inheemse” katholieken, aangezien die gemeenschap voornamelijk uit emigranten bestaat die uit India, de Filippijnen en Bangladesh afkomstig zijn. Velen van hen verdienen hun geld als huishoudhulp of arbeider en ondersteunen met hun werk hun familieleden in hun land van herkomst. Aangezien ze zowel wat hun geloof als wat hun etniciteit betreft een minderheid vormen, worden ze heel vaak gediscrimineerd en benadeeld. Hun arbeidsomstandigheden zijn zo hard dat de meeste mensen nooit zouden aanvaarden om hun werk te doen.

“In Bahrein is de toestand nog niet zo slecht. In het ergste geval kan men zeggen dat de verleiding bestaat om arbeiders die hier naartoe komen uit te buiten. Zo kunnen arbeiders bijvoorbeeld worden gedwongen om in een verzengende hitte te werken. In mei bedroeg de temperatuur hier meer dan 47 graden.”

“We zullen lessen Engels en onderwijs in culturele bewustmaking kunnen aanbieden. Voor de mensen die hierheen komen om te werken, is het van groot belang om over die kennis te beschikken. Het vergemakkelijkt voor hen de tijd dat ze van hun familie gescheiden moeten leven”, benadrukte pater Halemba. “Bovendien kan hun veiligheid in het gedrang komen wanneer ze die kennis niet hebben en zich op een manier gedragen waardoor de inheemse bevolking zich beledigd voelt.”

Wanneer de kathedraal klaar is, zullen de mensen die hier naartoe komen om te werken een plaats hebben waar ze elkaar voor de eredienst kunnen ontmoeten. De kathedraal zal een zichtbaar teken van de goede wil zijn van de mensen en van het koningshuis van Bahrein voor de christenen op het Arabische schiereiland. Het zal een belangrijk symbool zijn in een regio waar velen hun leven riskeren, en sommigen om het leven worden gebracht, wanneer ze hun geloof actief belijden, aldus  Halemba.

Om te kunnen worden voltooid, heeft het project nog altijd bijkomende financiële middelen nodig. “De gelovigen van Bahrein hebben, met de penning van de weduwe in gedachten, bijgedragen wat ze konden en een groot deel van de vereiste middelen zelf bijeengebracht. Ze hebben het weinige dat ze hebben met elkaar gedeeld om dit huis van God toch maar te kunnen bouwen.“

De bisschop heeft ook naar fondsen en steun gezocht in de Verenigde Staten van Amerika. Op dit ogenblik is Kerk in Nood een van de voornaamste geldschieters.

“We hebben nog een lange weg af te leggen”, aldus pater Halemba: “We moeten nog meer financiële middelen bijeenbrengen. Naarmate het project vordert, zullen we in de toekomst bekijken hoe het verder moet.”

Door Joanna Smith

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid