Oekraïne: Opleidingshulp voor 213 seminaristen in Ivano-Frankivsk

16/01/2020 Leuven – Drie vierde van de bevolking van de eparchie (het bisdom) Ivano-Frankivsk in het westen van Oekraïne zijn lid van de Grieks-katholieke Kerk, die wel onder de Paus ressorteert, maar de liturgie in de Byzantijnse ritus viert. Daarmee komt Ivano-Frankivsk wat het aantal Grieks-katholieke gelovigen betreft op de eerste plaats in Oekraïne. Met 450 priesters, die een gemiddelde leeftijd van ongeveer 35 jaar hebben, telt de eparchie tegelijk ook de meeste Grieks-katholieke priesters van het hele land.

De stroom van roepingen verzwakt niet: 213 jonge mannen bereiden zich in het priesterseminarie van Ivano-Frankivsk op de priesterwijding voor. Ze zijn afkomstig uit vijf verschillende bisdommen van West-Oekraïne.

Het gebouw van het priesterseminarie stamt nog uit de 19de eeuw. In het Sovjettijdperk, toen de Kerk werd vervolgd, diende het als opleidingsplek voor communistische kaderleden. Toen het gebouw na het einde van de communistische overheersing aan de Kerk werd teruggegeven, bevond het zich in een erbarmelijke toestand. De werking van het seminarie werd opnieuw opgestart onder voorlopige omstandigheden. De toenmalige seminaristen sloegen de hand aan de ploeg en hielpen bij de herstellingswerken van het seminarie, die destijds door Kerk in Nood werden ondersteund. In een recenter verleden werd het seminarie door Kerk in Nood ondersteund bij bouwwerkzaamheden die noodzakelijk waren voor het behoud en de uitbreiding van het seminariegebouw. Ook hierbij staken de seminaristen de handen uit de mouwen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Daarnaast ondersteunt Kerk in Nood jaar na jaar ook de opleiding van de toekomstige priesters. De kosten voor elektriciteit, aardgas, water, levensmiddelen en alle anderen noodzakelijke dingen stijgen immers sterk en het seminarie kan die kosten niet alleen dragen. Ook dit jaar zouden wij opnieuw bijna 600 euro per seminarist willen bijdragen om de opleiding van de toekomstige priesters te verzekeren. In totaal is er voor de 213 jonge mannen 127.000 euro nodig. Wie helpt mee?

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 438-02-79 Oekraïne

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid