Nicaragua: misintenties voor vijf contemplatieve religieuzen

19/10/2021 Leuven – De Albertijner monniken zijn een jonge inheemse contemplatieve religieuze gemeenschap in Nicaragua. Tot nu toe bestond er geen mannelijke contemplatieve orde in het Centraal-Amerikaanse land. De vijf monniken in Estelí in Noord-Nicaragua zijn nog jong: ze zijn tussen de 30 en 40 jaar oud. In zekere zin zijn ze de pioniers van het monastieke leven in hun vaderland en laten zij zien dat de Kerk in Nicaragua jong en levend is.

Nicaragua is het op één na armste land in Latijns-Amerika, na Haïti. De katholieke Kerk heeft ook veel problemen. Naast de politieke onrust, waar de Kerk ook in 2018 zwaar onder heeft geleden, zijn er ook pastorale uitdagingen. Sekten zijn zeer actief en intussen is slechts iets minder dan de helft van de 6,1 miljoen inwoners katholiek. Bovendien heeft de economische crisis ook gevolgen voor de Kerk, met name voor de contemplatieve religieuzen.

De coronapandemie heeft de situatie van de Albertijner monniken nog moeilijker gemaakt. Ten eerste konden zij geen gasten meer ontvangen en de – zij het weinige – geschenken die zij gewoonlijk van de gelovigen ontvingen, zijn tijdens de crisis bijna geheel verdwenen. Bovendien waren alle vijf monniken ziek geworden met Covid-19, één van hen zo ernstig dat hij op intensieve zorg moest worden behandeld. De behandelingskosten vormden een extra financiële last voor de jonge plaatselijke religieuze gemeenschap.

Toch ervoeren de monniken de tijd van de pandemie ook als een tijd van geestelijke verdieping. Zo schrijft pater Francisco ons: “Ik heb in die tijd groei in mijn geloofsleven ervaren”.

Kerk in Nood steunt de jonge monniken regelmatig via misintenties en helpt ook nu weer met 5.400 euro. De monniken vieren Heilige Missen voor de intenties van de weldoeners die de Missen hebben geschonken. Op die manier wordt, naast de concrete hulp, een diepe geestelijke band geschapen tussen hen en de mensen voor wie zij bidden.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 231-06-masses

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid