Nicaragua: “Leugens zijn bijna even erg als kogels, omdat ze een oorlogspsychose creëren”

02/08/2018 Leuven – Bronnen die dicht bij de Kerk van Nicaragua staan, verwijten de media hun gebrek aan neutraliteit en roepen op tot voorzichtigheid voor wie de informatie leest over de zware crisis die het land de laatste maanden doormaakt, zeker de informatie die op de sociale  media circuleert. Veel van die informatie is leugenachtig, zoals het vals bericht dat vorige week werd verspreid, als zou de bisschop van het bisdom Estelí, Mgr. Abelardo Mata, vermoord zijn.

“De oorlog die we hier meemaken, is ook een mediaoorlog, want dit conflict wordt in grote mate via de media uitgevochten”, stellen diezelfde bronnen in een gesprek met de pauselijke stichting Kerk in Nood, bronnen die uit vrees voor een vergelding liever anoniem blijven. Die bronnen hekelen ook dat “de leugens, de verwarring en het obscurantisme dat we nu meemaken bijna even erg zijn als de kogels die afgevuurd worden, omdat ze een oorlogspsychose, een angstpsychose creëren”.

Het gebrek aan onpartijdigheid treft beide partijen in het conflict in dit Centraal-Amerikaanse land. “De media, die in handen zijn van de regering, berichten niet wanneer de politie of paramilitaire eenheden bij een schietpartij betrokken zijn, en als ze erover spreken, is het om te zeggen dat de schietpartij aan bendes te wijten is”. De media van de oppositie sturen valse berichten rond en “geven evenmin informatie wanneer ze politiemensen doden of mensen die aan het regime gelinkt zijn, of wanneer ze kantoren van gemeentediensten in brand steken.”  Zo bij voorbeeld de moord op drie landbouwers vorige zondag, die dicht bij het Sandinistisch Front stonden, een feit “dat niet in de media is gekomen die niet aan het front staan”.

Volgens de voormelde bron is een van de grootste bekommernissen de radicalisering van beiden fronten, sinds het conflict op 18 april jongstleden losbarstte.  Burgers werden toen via de sociale media opgeroepen om de hervorming van het Nicaraguaanse Instituut voor sociale zekerheid te verwerpen; die hervormingen omvatten dat de Nicaraguaanse werknemers zelf een groter deel moeten bijdragen en dat de pensioenen en uitkeringen lager worden. De confrontaties zijn begonnen toen aanhangers van de regering van president Daniel Ortega op straat zijn gekomen om de hervormingen te steunen. Sindsdien werden de repressie en het geweld van regeringsgezinde paramilitaire eenheden tegen betogers steeds heftiger.

“Het is belangrijk om eraan te herinneren dat het 30 jaar geleden in Nicaragua oorlog was, dat die wonden nu opnieuw worden opengetrokken en nog dieper worden. Dit is haat.” Daarom is het des te dringender om een proces van verzoening op gang te brengen, de echte apostelen zijn degene die spreken over vergeving, vergeving, vergeving”.

Kardinaal Mauro Piacenza, internationaal voorzitter van Kerk in Nood, hoorde de oproep van de Nicaraguaanse bisschoppen in hun laatste communiqué en 14 juli, en benadrukte het belang van de gebedscampagnes voor  Nicaragua die de Pauselijke Stichting Kerk in Nood in diverse landen heeft opgestart. “In moeilijke momenten zoals het moment dat Nicaragua nu doormaakt, zien de mensen in de Kerk een grote morele steun. Het is dus essentieel om de kerk te steunen in haar moeilijke taak. De voornaamste taak van Kerk in Nood bestaat eruit om de pastorale bijstand te begeleiden door informatie, om de aandacht van de hele christelijke gemeenschap en van de hele wereld op die gewelddadige en pijnlijke drama’s te vestigen. En gebed is ook een motor en een kracht voor elke verandering”, voegt kardinaal Piacenza eraan toe.

Door Maria Lozano

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid