Misintenties, een bestaanskwestie voor de christenen

19/10/2020 Leuven – De Heilige Mis is het fundament van het christendom, overal en doorheen alle tijden. “Altijd blijft Gij bezig, U een volk bijeen te brengen uit alle naties en rassen en talen; want van oost tot west moet door een zuivere offergave hulde worden gebracht aan uw Naam.” – zo horen we de priester voor de transsubstantiatie bidden. Priesters materieel en spiritueel helpen overleven is voor ons christenen dan ook een pure bestaanskwestie.

Dat geldt des te meer tijdens de coronapandemie. In vele landen, vooral in Afrika, kan het volk niet meer bijeenkomen. Het volgt de ‘zuivere offergave’ op de radio – met het nadeel dat er geen collecte is voor de priesters. De collecte op zondag echter, zo schrijft ons de bisschop van het bisdom Tunduru-Masasi in Tanzania, Filbert Mhasi, “was voor de meeste van onze priesters de enige bron van inkomsten”. Niet zelden deelden ze die met de bejaarde en zieke priesters. Door de coronacrisis is die bron volledig opgedroogd. Voor anderen was de oogst, waarvan de gelovigen graag een deel aan hun priesters schonken, de bestaanszekerheid. Maar dit jaar viel de oogst heel karig uit, want grote delen werden door de regen weggespoeld. Bisschop Filbert verzoekt ons voor zijn 34 priesters en voor zichzelf om misintenties.

De situatie is vergelijkbaar in Kenia, waar de apostolische administrator van het bisdom Lodwar misintenties vraagt voor de 39 priesters. Lodwar is het meest uitgestrekte van de 26 bisdommen en heeft vaak te lijden onder perioden van droogte en hongersnood. De meeste priesters leven van de hand in de tand, afhankelijk van wat de gelovigen naar de dagelijkse Mis voor hen meebrengen. Tijdens deze coronacrisis lezen de priesters de Mis echter alleen.

Wij ontvangen dergelijke hulpaanvragen uit vele landen van Afrika, maar ook uit Latijns- Amerika, waar niet alleen corona woedt, maar zoals in Venezuela ook de politieke en economische omstandigheden de priesters en de pastorale zorg met enorme problemen confronteren. Alleen al in de eerste vijf maanden van dit jaar hebben wij in 34 landen in Afrika en in nog eens vijftig landen wereldwijd misintenties voor een totaal bedrag van 6.586.984 euro uitgedeeld.

De patroonheilige van de priesters, de heilige pastoor van Ars, Jean-Marie Vianney, moedigde de gelovigen aan om smeekbeden te bidden, want, zo zei hij: “God wordt graag door ons lastiggevallen”. Laten we God lastigvallen met onze verzoeken. Er is geen betere manier om dit te doen dan door de Heilige Mis.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: misintenties

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid