Mauritanië: Bijstand in het levensonderhoud voor 27 zusters

26/04/2022 Leuven – Mauritanië is een van de armste landen ter wereld. 90 procent van het land, gelegen in het noordwesten van Afrika, ligt in de Sahara. De situatie van de Mauritaanse bevolking wordt steeds moeilijker. Terwijl in 1960, toen het land onafhankelijk werd, ongeveer 85% van de bevolking nomaden waren die leefden van de veeteelt, heeft de woestijn zich sinds het begin van de jaren 1970 steeds meer uitgebreid en hebben velen hun kudden verloren. Meer en meer mensen migreren naar de sloppenwijken van de steden. Tegelijkertijd wordt het land, dat in het westen aan de Atlantische Oceaan grenst, ook getroffen door een stijging van de zeespiegel, waardoor sommige wijken van kuststeden onbewoonbaar worden.

De bevolking van 4,8 miljoen is bijna 100 procent moslim. De slechts 4.000 katholieke christenen zijn uitsluitend buitenlanders. De bisschop, de priesters en de zusters van het enige bisdom van het land komen ook uit twintig verschillende Europese, Aziatische en Afrikaanse landen.

De 27 zusters hebben hun handen vol in de arme wijken van de steden en in de onderontwikkelde plattelandsgebieden. Zij zorgen voor zwangere vrouwen, zieken, migranten, gevangenen en gehandicapten. Zij zijn actief in scholen en onderwijsinstellingen en leren vrouwen die niet naar school konden praktische vaardigheden zoals naaien, maar ook lezen en schrijven. Ze zorgen ook voor ondervoede kinderen.

Hoewel de druk toeneemt door de opkomst van het islamisme in het land, wordt het werk van de katholieke Kerk door veel moslims gewaardeerd. Bisschop Martin Happe getuigt: “Ik heb een Mauritaanse vriend die moslim is, maar die goede jeugdherinneringen heeft aan de katholieke zusters. Als kind verzonnen hij en zijn kameraden kleine kwaaltjes om aan te bellen bij de zusters van Sint Jozef. Want, zoals de vriend zei: ‘naast de pleister, kregen we altijd een glas limonade’. Tot op de dag van vandaag herinnert hij zich de namen van de zusters die daar op dat moment waren.”

De katholieke Kerk wordt ook door de regering gerespecteerd voor haar liefdadigheidswerk, maar zij ontvangt geen financiële steun. Daarom steunt Kerk in Nood de 27 zusters dit jaar met een bijdrage van 29.700 euro voor hun levensonderhoud.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 138-05-39 Mauritanië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid