MARAWI: DE ONTVOERDE CHRISTENEN WORDEN ALS RUILMIDDEL GEBRUIKT

FacebookTwitterGoogle+

Königstein/ Zamboanga, 30.05.2017.  “Ik hoop dat de regering verstandig en voorzichtig te werk zal gaan om bloedvergieten te vermijden”. Dat is de hoop van pater Sebastiano D’Ambra, die als missionaris voor het PIME (pauselijk instituut voor buitenlandse missies) werkt, wanneer hij het heeft over het lot van pater Teresito Soganub en nog 15 andere christenen die in de afgelopen dagen in Marawi op het Filippijnse eiland Mindanao werden ontvoerd. Sinds acht dagen hebben de jihadisten van de radicale Maute-groepering de stad in handen. De dramatische balans van de gevechten tussen de fundamentalisten en het Filippijnse leger bedraagt ongeveer 100 doden en lokale bronnen hebben het over barbaarse slachtpartijen en onthoofdingen door de islamisten.

In een telefoongesprek van Zamboanga, een andere stad op Mindanao, vertelde pater D’Ambra aan Kerk in Nood hoe de islamitische terroristen de christenen hadden ontvoerd en de kathedraal in brand hadden gestoken. “Waarschijnlijk is het hun bedoeling om de gelovigen als ruilmiddel te gebruiken en zo het leger onder druk te zetten om zich terug te trekken”, zei hij.

De Maute-groepering maakt al een hele tijd deel uit van IS, wat verklaart waarom er in de stad Marawi, die voor de overgrote meerderheid uit moslims bestaat (98 procent moslims tegenover 2 procent christenen) zwarte vlaggen wapperen. Aan de laatste aanval op de stad werd bovendien ook deelgenomen door vertegenwoordigers van de islamistische groepering Abu Sayyaf.

In de afgelopen jaren heeft het internationale islamisme volgens de Italiaanse missionaris steeds meer invloed gekregen in de Filippijnen. Enerzijds worden nieuwe leden aangetrokken door de ideologie, maar anderzijds ook door de rijkelijke vergoeding die de jonge rekruten van de terroristen aangeboden krijgen. “Afgezien van de internationale belangen die erop gericht zijn dit gebied te destabiliseren, lijkt er ook een plan te bestaan dat in die richting gaat. Binnenkort zal de toestand in Marawi opnieuw rustiger worden, maar het terrorisme zal niet ophouden te bestaan.”

Het islamitische radicalisme heeft een lange geschiedenis op Mindanao. In de jaren 1990 al spreidde de groepering Abu Sayyaf hier haar activiteiten uit. De radicalisering werd verder gezet met de toename van door Saoedi-Arabië gesteunde bewegingen met een wahabitisch gedachtegoed en sinds zowat tien jaar wordt er een sterke aanwezigheid vastgesteld van de Jemaah Islamiah, een islamistische groepering die in Indonesië is ontstaan. Tot slot heeft ook IS in de afgelopen drie jaar op Mindanao steeds meer aanhangers gewonnen.

Ook in Zamboanga, waar de paramilitaire islamistische terreurbeweging Moro Islamic Liberation Front (MILF) in 2003 de helft van de stad heeft vernield, heeft de regering het hoogste alarmniveau afgekondigd. “De autoriteiten roepen ons op om voorzichtig te zijn, onder andere omdat de stad aan de zee ligt en over een kilometerslange kustlijn met talloze eilandjes beschikt waar de extremisten zich gemakkelijk kunnen schuilhouden.”

Pater D’Ambra woont al 40 jaar op de Filippijnen. Hij is de stichter van de beweging “Silsilah”, die sinds 1984 de interreligieuze dialoog aanmoedigt en daarbij ook een deel van de plaatselijke islamitische gemeenschap betrekt. “Voorvallen zoals de ontvoering die zich nu in Marawi heeft voorgedaan, maken een  sowieso complexe situatie alleen nog maar erger en bemoeilijken de bevordering van de interreligieuze dialoog nog verder.”

Door Marta Petrosillo

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation