Mali: Een dak voor een nieuwe kerk

10/01/2019 Leuven – In Mali, een West-Afrikaanse binnenstaat met een overwegend islamitische bevolking, leefden de christenen, de moslims en de volgelingen van de traditionele Afrikaanse religies tot enkele jaren geleden al heel lang vreedzaam naast elkaar. Aan die toestand kwam in 2012 echter een bloedig einde toen in het noorden van het land, dat grotendeels in de Sahara ligt, een oorlog uitbarstte. Toearegstrijders hadden een verbond gesloten met radicale islamisten om in dit deel van het land een eigen staat te kunnen oprichten. De jihadisten verwierven de controle over het noorden, waarna honderdduizenden mensen op de vlucht sloegen.

Toen die islamisten in 2013 ook het zuiden van het land wilden veroveren om de seculiere staat in een islamitische theocratie om te vormen, grepen Frankrijk en de Verenigde Naties militair in waarna een snelle overwinning op de islamisten volgde.

Bijgevolg is Mali sinds 2013 in feite in twee gesplitst. Dit geldt ook voor de activiteiten van de katholieke Kerk, die in Mali zowat 200.000 gelovigen telt op een totale bevolking van 18 miljoen.

Terwijl de Kerk in het noorden haar werk nagenoeg niet meer kan uitvoeren en haar structuren grotendeels vernield zijn, is de situatie in het zuiden van het land beter, hoewel zich ook daar af en toe gewelddadige incidenten voordoen. De katholieke gemeenschap groeit zelfs verder aan en quasi alle doopleerlingen waren voordien animisten.

In het bisdom San, in het zuiden van het land, bevindt zich ook de bijzonder levendige parochie Yasso, die aan de heilige Theresia van Lisieux gewijd is. De parochie bestaat uit meer dan veertig dorpen en telt op dit ogenblik 5.000 gelovigen. Het aantal katholieken neemt echter onophoudelijk verder toe. Tot op heden beschikten ze alleen maar over een veel te kleine en niet echt stevig gebouwde kapel, die in het regenseizoen dreigde in te storten. Nu zijn ze begonnen met de bouw van een solide en ruim huis van God dat plaats moet bieden aan 2.000 gelovigen. De muren staan er al, maar de financiële middelen volstonden niet voor de constructie van een dak. Daarom hebben de mensen ons om hulp verzocht. We hebben 48.000 euro beloofd om de bouw van de kerk te kunnen voltooien.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Mededeling op uw overschrijving: 136-01-19 Mali

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid