Madagaskar: Bouw van een pastorie voor de St. Jozefparochie in Betatao

19/07/2021 Leuven – Madagaskar is na Indonesië de grootste eilandnatie ter wereld en ligt voor de zuidkust van Afrika in de Indische Oceaan. De Malagassische samenleving is een samenleving in transitie. Armoede staat onverzoenlijk naast radicale moderniseringen. Door de aanhoudende politieke onrust, corruptie, seizoensgebonden cyclonen en minerale hulpbronnen (titanium, olie, nikkel en edelstenen) die meer onenigheid veroorzaken dan rijkdom, leeft bijna 80% van de mensen er nog steeds onder de armoedegrens. De katholieke Kerk is er nog steeds een missiekerk. Ongeveer de helft van de bevolking behoort tot de traditionele Afrikaanse godsdiensten. Katholieken vormen nog steeds een minderheid van ongeveer 18%.

In de parochie van de Heilige Jozef, die in Betatao is gelegen, neemt het aantal katholieken echter sterk toe. Vandaag de dag is al meer dan een derde van de inwoners katholiek. Alleen al in 2019 waren er 346 dopen, 65 huwelijken en zelfs een wijding tot het priesterschap. De parochie ligt 135 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tananarive (het vroegere Antananarivo) en viert dit jaar het gouden jubileum van haar onafhankelijk bestaan. Het beslaat een gebied van meer dan 5.000 vierkante kilometer en bestaat uit veertig gemeenschappen. Jezuïeten stonden tot 1981 aan het hoofd van de parochie, maar vandaag wordt ze bediend door drie diocesane priesters.

Priester Daniel Richard Rafenomanana en zijn twee medeconfraters hebben hun handen vol. Zij moeten regelmatig de talrijke buitenposten bezoeken om de gelovigen de sacramenten toe te dienen, het geloof te verkondigen en de behoeftigen te helpen, met de hulp van zusters van de congregatie van de Kleine Dochters van het Heilig Hart van Jezus. De katholieke Kerk beheert hier ook verschillende scholen en is zeer actief op het gebied van jeugdwerk.

Maar nu is er een probleem: de priesters wonen in een oud huis dat op traditionele wijze is gebouwd en dat steeds meer schade oploopt door harde wind en hevige regen. Bovendien is het te klein voor de behoeften van de parochie, omdat zij ook kantoor- en opslagruimte nodig heeft, alsmede een garage, plus logeerkamers wanneer bijvoorbeeld de bisschop de parochie bezoekt of seminaristen er hun pastorale stage doen. Ook een salon waar priesters kunnen samen zitten en hun broederlijke gemeenschap kunnen onderhouden of met gasten kunnen converseren, zou nuttig zijn.

De gelovigen geven wat zij kunnen, maar de parochie is niet in staat om de bouw uit eigen middelen te betalen. Daarom wil Kerk in Nood graag helpen met 12.300 euro.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 134-01-19 Madagaskar

 

Naast het hierboven genoemde project steunt Kerk in Nood al jaren veel andere instellingen en gemeenschappen die gewijd zijn aan Sint-Jozef. 150 jaar geleden werd de heilige Jozef uitgeroepen tot patroon van de katholieke Kerk, Gods grote familie. Daarom kondigde paus Franciscus via zijn apostolische brief ‘Patris corde’ op 8 december 2020 het jaar af van de Heilige Jozef, die met het “hart van een vader” Gods kinderen beschermt in moeilijke tijden. Volgens dit pauselijke initiatief roept ook Kerk in Nood op om zich in dit Sint-Jozefjaar te laten inspireren door deze heilige en om te bidden voor zijn vaderlijke bescherming tijdens de feestdagen, vieringen en devoties die tot 8 december 2021 aan hem worden gewijd.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid