Litouwen en Syrië herinneren met verenigde krachten aan de vervolgde christenen in het Midden-Oosten

23/03/2018 Leuven – Aansluitend aan een conferentie “Calvarieberg van de christenen: vervolgde christenen leggen getuigenis af“, in het Litouwse parlement, worden kathedralen in Litouwen en in Syrië rood verlicht om aan de martelaren van onze tijd te herinneren.

Vanavond, maandag 26 maart, om 20 uur (19 uur MET) zal de pauselijke stichting Kerk in Nood − samen met de regering van Litouwen en de katholieke Bisschoppenconferentie  − de kathedraal van Vilnius, de basiliek van de Verrijzenis in  Kaunas en het historische monument van de Drie Kruisen, dat op een heuvel boven Vilnius torent, bloedrood verlichten. Op hetzelfde moment zullen ook de Melkitische Grieks-katholieke kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede en de Syrisch-orthodoxe kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Riem in Homs, in Syrië, in rood licht baden.

“Litouwen heeft pijnlijke ervaringen opgedaan met onderdrukking en vervolging en de herinnering daaraan is nog levendig. Daarom willen wij met onze gebeden en met een publieke actie onze steun betuigen aan de slachtoffers van het fundamentalisme”, aldus mevrouw Dr. Laima Andrikienė, lid van het Europees Parlement, die van Vilnius afkomstig is.

Het initiatief vindt plaats in het kader van een conferentie die op dit moment in de Seimas, het Litouwse parlement, wordt gehouden onder de titel “Calvarieberg van de christenen: vervolgde christenen leggen getuigenis af”. Met de heer Viktoras Pranckietis als spreker en gastheer, luisteren leden van het Litouwse en van het Europese Parlement naar getuigen die banden hebben met Kerk in Nood, onder andere pater Ziad Hilal SJ van Homs, die het over Syrië heeft en pater Andrzej Halemba, de verantwoordelijke van Kerk in Nood  voor de projecten in het Midden-Oosten, die dieper ingaat op de toestand in Irak. Het is de bedoeling om de toehoorders sterker bewust te maken van het lot van de vervolgde christenen in het Midden-Oosten en hen er tegelijk toe aan te zetten om na te denken over manieren waarop die zwaar geteisterde gemeenschappen kunnen worden geholpen.

Pater Andrzej Halemba

Parlementsleden lichten nader toe welke maatregelen Litouwen en de Europese Unie met betrekking tot de conflicten in Syrië en in Irak al hebben genomen. De ambassadeurs van Zweden en Hongarije gaan dieper in op de inspanningen die hun respectieve regering in dit verband heeft geleverd. Tot slot brengen vertegenwoordigers van de Katholieke en van de Lutherse Kerk in Litouwen verslag uit over wat op dit ogenblik wordt ondernomen om mensen op te vangen die wegens die conflicten hun land zijn ontvlucht.

Na de conferentie zullen de apostolische nuntius voor Litouwen, zijne excellentie aartsbisschop Pedro López Quintana en zijn excellentie Gintaras Grusas, aartsbisschop van Vilnius, in de kathedraal van Vilnius een Heilige Mis opdragen voor de vervolgde christenen. Aansluitend daaraan zullen – in herinnering aan de martelaren van de nieuwe tijd en aan al diegenen die tegenwoordig onder vervolging gebukt gaan  − zowel de kathedralen van Vilnius en Kaunas alsook het historisch belangrijke monument “De Drie Kruisen“ − op hetzelfde ogenblik als de kathedralen in het Syrische Homs −  bloedrood worden verlicht.

“De Heilige Vader heeft ons verzocht op te komen en te bidden voor allen die bereid zijn om voor hun geloof te sterven”, aldus pater Kestutis Smilgevicius, secretaris-generaal van de Litouwse Bisschoppenconferentie en hij benadrukt: “Deze conferentie aan het begin van de Goede Week, waarin wij stilstaan bij de manier waarop Christus voor onze verlossing heeft geleden, is het geschikte moment om te bidden voor onze broeders en zusters die nu lijden”.

Kerk in Nood begeleidt deze gebeurtenis op de sociale netwerken onder de hashtag: #CalvaryofChristians.

Door Marcela Szymanski & Mark von Riedemann

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid