Liberia: misintenties voor de docenten van het seminarie in Gbarna

8/11/2021 Leuven – Liberia werd gesticht door bevrijde Afro-Amerikaanse slaven die zich in Afrika hadden gevestigd. Vandaag de dag zijn er nog steeds conflicten tussen hun nakomelingen en de voorouderlijke etnische groepen. Het West-Afrikaanse land kende tussen 1989 en 2003 een van de bloedigste burgeroorlogen op het Afrikaanse continent. “Meer dan de infrastructuur, werden onze zielen verwoest,” zegt pater Dennis Nimene, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie. Daarbij kwam nog de ebola-epidemie in 2014/15, die het land zwaar trof.

Christenen zijn met 42,5 procent in de meerderheid, maar ook leden van traditionele godsdiensten vormen met 39,4 procent een grote bevolkingsgroep. De grenzen zijn echter vaak vaag, aangezien de vermenging van verschillende religieuze praktijken wijdverbreid is.

Goede priesters zijn belangrijk voor de Kerk en de samenleving van het land, want zij helpen mensen hun innerlijke vrede terug te vinden door het geloof in God en de Blijde Boodschap van Christus. Op die manier leveren zij niet alleen een belangrijke bijdrage aan het individu, maar dragen zij ook bij tot vrede en verzoening in het gewonde land. Het is ook belangrijk de gelovigen te helpen hun geloof te verdiepen, zodat zij niet vervallen in bijgelovige praktijken.

Aan het Sint-Paulusseminarie in Gbarna, het enige seminarie van het land, bereiden momenteel 34 jonge mannen uit alle drie de bisdommen zich voor op de priesterwijding. Ze zijn dringend nodig. Kerk in Nood ondersteunt regelmatig hun opleiding. Niet alleen de toekomstige priesters hebben steun nodig, maar ook hun docenten, want zij krijgen maar een klein salaris. Er is echter niet genoeg tijd om bij te verdienen door in parochies te dienen, want de zorg voor en de bevordering van roepingen is een taak die de grootst mogelijke aandacht en totale inzet vereist. Het gaat er immers niet alleen om de jonge mannen de academische instrumenten te geven die zij nodig hebben om het geloof te kunnen verkondigen, maar zij moeten ook in menselijk en geestelijk opzicht gevormd en ondersteund worden.

Daarom helpt Kerk in Nood de leraren door misintenties te geven, zodat zij zich volledig kunnen wijden aan het werk op de seminaries, want goede docenten die tijd nemen voor de noden van de seminaristen zijn de voorwaarde voor goede priesters. Dit jaar heeft Kerk in Nood aan de tien docenten van het Sint-Paulusseminarie misintenties voor een totaalbedrag van 11.430 euro toegezegd.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 132-02-masses Liberia

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid