Libanon: Steun aan het humanitaire voedselprogramma “Tafel van Johannes de Barmhartige”

10/04/2018 Leuven – Voor veel mensen is een warme maaltijd per dag geen vanzelfsprekendheid. In de stad Zahlé is de nood bijzonder groot. Die stad ligt niet ver van de Syrische grens, zodat talloze vluchtelingen daar gestrand zijn, die hun volledige have en goed in Syrië hebben moeten achterlaten. Maar ook onder de autochtone bevolking zijn er veel noodlijdenden, vooral bejaarden en kinderen, om wie niemand zich bekommert. Daarom richtte de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk in 2015 de gaarkeuken “John the Merciful Table“ (“Tafel van Johannes de Barmhartige”) op. Het is geen toeval dat dit initiatief de naam van Johannes de Barmhartige kreeg, want die heilige  verwierf beroemdheid door zijn buitengewoon grote liefde voor de armen. Overal waar hij mensen in nood zag, probeerde hij met al zijn krachten en met alle middelen om die nood te lenigen. Toen hij uiteindelijk patriarch van Alexandrië werd, gaf hij elke dag opnieuw 7.900 arme mensen te eten. Hij overleed omstreeks het jaar 619 en wordt zowel door de katholieke als door de orthodoxe christenen als heilige vereerd.

Ondertussen krijgen hier elke dag 1.000 mensen een volledige maaltijd. Dat zijn er 400 meer dan verleden jaar. In de keuken van de inrichting worden Syrische vluchtelingen tewerkgesteld, zodat ze ook de mogelijkheid hebben om te werken. Een diëtiste van een katholiek ziekenhuis in de stad helpt om ervoor te zorgen dat het voedsel evenwichtig en gezond is. Het gaat echter niet alleen om voedsel voor het lichaam. Belangrijk is ook dat de gasten de liefde van God en de genegenheid van andere mensen ervaren. Velen van hen zijn eenzaam. De “John the Merciful Table“ (“Tafel van Johannes de Barmhartige”) is voor hen een ontmoetingsplaats geworden waar ze niet alleen kunnen eten, maar ook met andere mensen kunnen spreken, waar mensen naar hen glimlachen, en waar hun zorgen niet onopgemerkt voorbijgaan. Voor elke maaltijd wordt er een gebed gesproken en wordt er een religieus lied gezongen, omdat het hier ook en vooral om hulp voor de ziel gaat. De spirituele dimensie van de hulp moet door allen worden ervaren. “Daardoor voelen wij allen de liefde van Jezus Christus, de Verlosser. Het is een teken van Zijn liefde voor ons, mensen, die alle wonden geneest “, aldus een helpster.

Voor bejaarde en zieke mensen die hun huis niet meer kunnen verlaten, worden de maaltijden door vrijwillige helpers thuisbezorgd.

Kerk in Nood heeft dit project van in het prille begin ondersteund en helpt met 780.000 euro voor nog een jaar.

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Mededeling voor gift : 326-09-39 Libanon

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid