Kosovo: Technische uitrusting voor televisie-uitzendingen vanuit de kathedraal van Pristina

29/06/2020 Leuven – De kathedraal van Pristina is de eerste kathedraal die aan de heilige Moeder Teresa van Calcutta werd gewijd. Ze werd ingewijd op 5 september 2017, de 20ste verjaardag van het overlijden van de heilige. Het was een groot en vreugdevol feest waaraan duizenden mensen deelnamen. Niet alleen katholieke gelovigen, maar ook orthodoxen en moslims vierden mee. Moeder Teresa is immers niet alleen voor katholieken, maar voor mensen van elke geloofsovertuiging uitgegroeid tot een icoon van naastenliefde. Kerk in Nood had de bouw ondersteund van de kathedraal die om zo te zeggen het hart van het katholieke leven in het bisdom Prizren-Pristina vormt. Van de 1,8 miljoen inwoners zijn er slechts zowat 58.000 katholiek, maar velen nemen actief deel aan het leven van de Kerk.

De coronapandemie heeft ook Kosovo niet gespaard en ook hier neemt het aantal besmettingen toe. Bisschop Dode Gjergij had zich nooit kunnen voorstellen dat er ooit een periode zou komen waarin iedereen zou moeten thuisblijven en Eucharistievieringen niet meer zouden kunnen plaatsvinden. Deze situatie stemt hem bijzonder triest.

Niettemin kan hij toch minstens door middel van de media in contact blijven met zijn gelovigen. Elke dag opnieuw worden de Heilige Mis en een gebedsdienst vanuit de kathedraal uitgezonden, maar de technische uitrusting voldoet niet echt aan de vereisten. De kwaliteit van de uitzendingen enkel met een iPod is slecht en wanneer er uitzendingen zijn op Facebook is het aantal toeschouwers beperkt. Nu heeft het bisdom een uitzendkanaal ingericht op YouTube en het is de bedoeling om de transmissiekwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn betere camera’s en minstens een minimale technische uitrusting vereist. Dit zal niet alleen tijdens de coronapandemie kunnen worden gebruikt, maar ook in de toekomst, want op die manier kunnen naast Misvieringen ook catecheselessen voor doopleerlingen (catechumenen) en andere activiteiten worden uitgezonden. Kerk in Nood helpt met 8.000 euro.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 452-01-69 Kosovo

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid