Klimaat van angst in Burundi

FacebookTwitterGoogle+

Bisschoppen en priesters heel bezorgd voor het land na de presidentsverkiezingen – veel doden en gewonden, honderdduizenden op de vlucht

Kerk in Nood, Königstein – 17 september 2015. De bisschoppenconferentie is heel bezorgd over de huidige toestand in het land. In een persverklaring hekelen

Priester Déo Maruhukiro uit Burundi, spreekt vanuit Freiburg (Duitsland)

Priester Déo Maruhukiro uit Burundi,
spreekt vanuit Freiburg (Duitsland)

de bisschoppen de misdaden en de “lasterlijk en dreigende taal in het politieke debat”. De Schönstatt-priester, Déo Maruhukiro, die de zaken vanuit Duitsland opvolgt, reageert steeds bezorgder om wat in Burundi gebeurt. Vanuit zijn veilige positie in het buitenland kan hij wel vrijer spreken. In het land zelf is dat veel moeilijker. “Wanneer je durft kritiek te geven op de regering, word je beschouwd als een putschist en moet je voor je leven vrezen.”

“Het heersende klimaat is er één van angst”, zegt priester Maruhukiro, die in Freiburg woont, in een gesprek met Kerk in Nood internationaal. Overdag lijkt het leven normaal zijn gang te gaan, maar zodra de nacht valt, hoor je schoten in vele wijken van de hoofdstad Bujumbura en daarbij werden doden en gewonden gerapporteerd. Het is moeilijk aan juiste informatie te komen omdat de vrije radiostations uit de ether zijn gehaald.

 

Hervat de dialoog

Sinds de Burundische president, Pierre Nkurunziza in april aankondigde dat hij – ongrondwettelijk – een derde ambtstermijn ambieerde, braken herhaaldelijk rellen uit in Bujumbura tussen de veiligheidstroepen en betogers. Priester Maruhukiro roept de Burundische overheid, de oppositie en de burgerlijke samenleving op: “Hervat de dialoog. Het is de enige weg om te beletten dat het geweld de overhand haalt.” Hij vraagt ook aan de internationale gemeenschap om niet vanop een afstand werkeloos toe te kijken op het conflict maar om daadwerkelijk in te grijpen. Het vluchtelingenprobleem moet bij de wortels aangepakt worden. “Wanneer de vluchtelingen niet naar een vreedzaam Burundi kunnen terugkeren, zullen ze na een tijdje in Europa opdagen.”

In de door de overheid gecontroleerde media worden de bisschoppen en de priesters vaak belasterd. Zelfs in een gesprek op het internationale Duitse tv-station Deutsche Welle, over de verkiezingen in Burundi eind juli, werd de katholieke Kerk van Burundi zwaar aangevallen. De perswoordvoerder van de president, Willy Nyamitwe, die via een straalverbinding vanuit Burundi, aan het gesprek deelnam, beschuldigde de Kerk ervan zich te hebben teruggetrokken uit de verkiezingen en dat ze op deze manier alle morele autoriteit verloren had.

Burundische priesters van de Schönstatt-beweging, waartoe Maruhukiro behoort, op bezoek bij Kerk in Nood

Burundische priesters van de Schönstatt-beweging,
waartoe Maruhukiro behoort,
op bezoek bij Kerk in Nood

Eerwaarde heer Maruhukiro vertelde aan Kerk in Nood over een regeringsgezinde krant waarin de aartsbisschop van Bujumbura, Evariste Ngoyagoye, ervan werd beschuldigd niet de waarheid te vertellen. Einde mei werd een poging om hem te vermoorden pas op het laatste moment verijdeld. Het krantenartikel beweert dat de moorpoging was opgezet door de Kerk zelf.

 

Bisschoppen spreken zich uit

Nadat Nkurunziza zich voor de derde maal kandidaat stelde, heeft de Bisschoppenconferentie twee brieven verspreid waarin ze haar visie uiteenzette over de crisis in het land. Vooreerst vroegen ze dat de verkiezingen zouden worden uitgesteld en einde mei kondigde ze de terugtrekking van priesters aan uit de onafhankelijke verkiezingscommissie.

Verwijzend naar het vijfde gebod, “Gij zult niet doden”, riepen de bisschoppen onlangs de burgers van Burundi op

Kathedraal van Bujumbura, Burundi.

Kathedraal van Bujumbura, Burundi.

om zich op de vrede toe te leggen in het land. Volgens het katholieke nieuwsagentschap Fides spraken ze zich daarover uit in de marge van hun algemene vergadering begin september. Ze benadrukten dat de bevolking verdeeld geraakt is tussen zij die zich veilig wanen en anderen die vrezen voor hun leven en dat ze zich daarom verplicht zagen naar het buitenland te vluchten.

De bisschoppen veroordeelden de misdaden die in de hoofdstad Bujumbura hadden plaatsgegrepen waarbij verschillende mensen om het leven kwamen en waarbij velen uit angst voor hun leven niet meer in huizen wilden blijven. De bisschoppen hekelden ook het taalgebruik in het politieke debat. Ze beschreven het als “lasterlijk en bedreigend alsof we in oorlog zijn.”

 

Folteringen

Na de herverkiezing van de president van het land, Pierre Nkurunziza, eind juli, maakt Burundi de ergste crisis door sinds het einde van de burgeroorlog in 2003. Nkurunziza is voor de derde keer tot president verkozen. Volgens de Burundische grondwet en de vredesakkoorden van Arusha is het presidentschap echter beperkt tot twee ambtstermijnen. Zijn beslissing om zich voor een derde ambtstermijn kandidaat te stellen, lokte veel protest en rellen uit in de hoofdstad van het Oost-Afrikaanse land. Half mei faalde een poging tot staatsgreep door een deel van het leger. Daarop trad de regering gewelddadig op tegen de oppositie. Volgens mensenrechtenactivisten hebben de veiligheidstroepen mensen van de oppositie gefolterd. Zo werden betogers tegen de herverkiezing van president Pierre Nkurunziza onder andere geslagen met ijzeren staven en verbrand met een zuur, aldus een rapport van Amnesty International. Begin augustus werd de rechterhand van president Pierre Nkurunziza, generaal Adolph Nshimirimana, vermoord en een tiental dagen geleden ontsnapte de stafchef van het Burundische leger ternauwernood aan moordaanslag, rapporteren de media.

Verzoeningsproject met Hutu en Tutsi, gesteund door Kerk in Nood

Verzoeningsproject met Hutu en Tutsi,
gesteund door Kerk in Nood

Burundi is gelegen in het oosten van Afrika, tussen Rwanda, Tanzania en de Democratische Republiek Congo. Het land is kleiner dan Zwitserland en is één van de armste landen in de wereld. Negentig procent van de bevolking is christen, tweeënzestig procent katholiek. Na de verschrikkelijke burgeroorlog tussen Hutu en Tutsi die Rwanda en Burundi tientallen jaren in zijn greep hield en die honderdduizenden slachtoffers eiste, is er grote vrees dat het conflict opnieuw zou uitbarsten. Meer dan 100.000 mensen zijn volgens een rapport van de Verenigde Naties in mei naar de buurlanden gevlucht, hoofdzakelijk naar Rwanda en Tanzania.

Kerk in Nood steunde in 2014 het pastorale werk in Burundi voor 385.400 euro. Voor het ogenblik heeft Kerk in Nood 30.000 euro bijgedragen voor het “REMA 2” project van Caritas Burundi. Het project is gericht op Burundische vluchtelingen die graag willen terugkeren vanuit Burundi en Tanzania. Het project helpt ook gezinnen die ontheemden hebben opgenomen in Burundi.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation