Kerken Syrië heropbouwen, een gemeenschappelijk project van de katholieke en Russisch-orthodoxe Kerk

FacebookTwitterGoogle+

De Ruslandexpert van Kerk in Nood, Peter Humeniuk, beschreef de gemeenschappelijke reis van een orthodox-katholieke delegatie naar Libanon en Syrië als een tastbaar resultaat na de gemeenschappelijke verklaring van Paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe Patriarch Krill. Vorige week kwamen de voorzitter van de Russisch katholieke bisschoppenconferentie, aartsbisschop Mgr. Paolo Pezzi, aartspriester Stefan Igumnov, de secretaris voor de inter-christelijke dialoog van het Patriarchaat in Moskou, E.H. Dr. Andrzej Halemba, de Midden-Oostenexpert van Kerk in Nood en Peter Humeniuk samen met vertegenwoordigers van verschillende christelijke geloofsovertuigingen om een “teken van solidariteit” te stellen en om de “mogelijkheden van gemeenschappelijke hulpmaatregelen” te onderzoeken.

160414 reis_2Over de reis zei Peter Humeniuk: “Paus Franciscus en Patriarch Kyrill hebben in hun verklaring met één stem de dramatische toestand van de christenen in het Midden-Oosten aangeklaagd. Het was één van de redenen voor hun historische ontmoeting in februari vorig jaar. De katholieke en de Russisch-orthodoxe Kerk zijn op de boodschap van hun leiders ingegaan en hebben nu stappen ondernomen samen een antwoord te bieden op het lijden van de christenen in het Midden-Oosten.”

De ontmoeting van de Paus met de Patriarch van Moskou werd in het Midden-Oosten als “zeer positief” ontvangen en met heel “veel aandacht” gevolgd. De ontmoeting tussen de twee leiders van de Kerk werd in het Midden-Oosten als een “sterk signaal gezien dat de verschillende christelijke denominaties oproept om met één stem te spreken waardoor het lijden, de oorlog en de vervolging kan worden aangepakt.” Tijdens de reis werd besloten om op verschillende domeinen concreet te gaan samen werken zoals het in kaart brengen van de door de oorlog beschadigde heiligdommen in Syrië, de schade op te meten en getuigenissen te verzamelen over het martelaarschap van Syriërs, opdat men het nooit zou vergeten. Er werd ook afgesproken een gemeenschappelijke actie voor kinderen op te zetten. De reis van de katholiek-orthodoxe delegatie is nu een eerste stap die gezet is, waarna er nog “meer moeten volgen.”

160414 reis_1Humeniuk benadrukte: “We hebben tijdens de reis telkens weer gehoord hoe veel christenen in het Midden-Oosten waardeerden dat hun bisschoppen bij hen gebleven zijn en dat de heropbouw van de kerken en kerkelijke gebouwen, waarin het parochieleven plaatsvindt, hen soms nauwer aan het hart ligt dan de heropbouw van de eigen woningen. De kudde zal rond hun herder samenkomen. Dat heeft op mij heel veel indruk gemaakt. Het is zonneklaar dat er voor de heropbouw van de gebouwen veel financiële middelen nodig zullen zijn en dat het op korte termijn onmogelijk is om die bij elkaar te brengen, maar er wordt wel al over de toekomst nagedacht.”

160414 reis_4Kerk in Nood organiseerde de reis omdat de katholieke hulporganisatie in het Midden-Oosten zeer actief is en omdat ze zich ook al 25 jaar lang inzet voor de dialoog tussen de katholieke en Russisch-orthodoxe Kerk.
Behalve Beiroet en Damascus bezocht de delegatie ook de Bekavallei aan de Syrisch-Libanese grens, waar talrijke vluchtelingen een opvangplaats hebben gezocht. Enkele families van vluchtelingen vertelden aan de delegatie wat hen overkomen was. Onder de kerkelijke vertegenwoordigers met wie de delegatie in Libanon sprak, bevonden zich de maronitische Patriarch Béchara Rai en de apostolische nuntius aartsbisschop Mgr. Gabriele Caccia. In Syrië ontmoette de delegatie vertegenwoordigers van het Grieks-orthodoxe Patriarchaat van Antiochië en van het Melkitische Grieks-katholieke Patriarchaat van Antiochië en het Gehele Oosten, omdat de beide Patriarchen zelf op reis waren. Ze hadden wel een ontmoeting met de Syrisch-orthodoxe Patriarch Ignatius Ephrem II. van Antiochië en het Gehele Oosten, met de apostolische nuntius in Syrië, Mgr. Mario Zenarie en met talrijke andere bisschoppen.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation