Kerk in Nood verlicht op hetzelfde moment het Colosseum in Rome en twee kerken in Aleppo en Mosoel rood

Laten we de muur van onverschilligheid doorbreken!

08/02/2018 Leuven – “Het is onze bedoeling om de onverschilligheid te overwinnen, in het bijzonder die van de internationale gemeenschap, en ervoor te zorgen dat na 24 februari niemand de christenvervolging nog langer kan negeren.”  Met die woorden stelde Alessandro Monteduro, de directeur van het Italiaanse nationale kantoor van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood, het evenement voor dat de pauselijke stichting op 24 februari om 18.00 uur in Rome zal organiseren. Bij die gelegenheid zal Kerk in Nood niet alleen het Colosseum −  al van oudsher een symbool voor christelijke martelaren − rood verlichten, maar ook de maronitische Sint-Eliaskathedraal van Aleppo in Syrië en de Sint-Pauluskerk van Mosoel in Irak. Dit initiatief werd vanmorgen nader toegelicht op een persconferentie waaraan Louis Raphael I Sako, patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk en pater Firas Lutfi, een franciscaan van de Custodie van het Heilig Land en parochievicaris van de Sint-Franciscuskerk  van Aleppo, deelnamen.

“In de hele wereld worden ontelbare geloofsgemeenschappen wegens hun geloof met honger, ellende en geweld geconfronteerd, benadrukte Alfredo Mantovano, voorzitter van Kerk in Nood Italië. We hebben al diverse malen de belangrijkste monumenten ter wereld rood verlicht om het martelaarschap waaronder onze broeder en zusters te lijden hebben aan de kaak te stellen. Ditmaal willen wij nog twee andere geloofsgemeenschappen rechtstreeks bij ons initiatief betrekken: christenen uit Syrië en Irak, die tot de groepen behoren die in de afgelopen jaren het meest hebben geleden.”

Na de Trevifontein in Rome, het paleis van Westminster in Londen,  het standbeeld van Christus in Rio de Janeiro, de Basilique du Sacrè-Coeur (Heilig-Hartbasiliek) in Parijs en de kathedraal van Manila, zullen ditmaal nog andere bijzonder symbolische plaatsen rood worden verlicht: de kleur staat voor het bloed dat ook vandaag de dag nog door zo vele christenen overal ter wereld wordt vergoten. Aan dit evenement, dat ’s avonds wordt georganiseerd, zullen hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Kerk deelnemen:  kardinaal Mauro Piacenza, de internationale president van Kerk in Nood en de secretaris-generaal van de Italiaanse Bisschoppenconferentie monseigneur Nunzio Galantino. Daarnaast zullen ook vooraanstaande figuren uit de politieke wereld aanwezig zijn, onder wie de voorzitter van het Europees Parlement  Antonio Tajani.

Op de bijeenkomst zullen ook getuigen aan het woord komen. Tot de genodigden behoren Ashiq Masih en Eisham Ashiq, de echtgenoot en de dochter van Asia Bibi. Deze katholieke vrouw uit Pakistan zit al sinds 2009 in hechtenis wegens de vermeende belediging van de profeet Mohammed en werd ter dood veroordeeld. Aansluitend daarop zal Rebecca Bitrus uit Nigeria getuigenis afleggen over haar gevangenschap in de handen van de islamistische terreurgroep Boko Haram en vertellen hoe zij het geweld overleefde dat haar werd aangedaan en hoe ze er  na twee jaar – ondertussen zwanger van een van haar ontvoerders –  in slaagde om te vluchten.

Tegelijk zullen er ook momenten van gebed en spirituele gemeenschap worden georganiseerd in Mosoel en in Aleppo.

De bijeenkomst zal op 24 februari 2018, omstreeks 18 uur, aan de Largo Gaetana Agnesi plaatsvinden.

Door Marta Petrosillo

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid