Kerk in Nood kondigt nieuwe en levensnoodzakelijke steun aan voor Iraakse vluchtelingen

FacebookTwitterGoogle+

Clare Creegan, ACN International

Königstein/Leuven, August 6, 2015 – Eén jaar na de massale uittocht van meer dan 120.000 christenen van Karakosh, als gevolg van een inval van de IS (Islamitische Staat), kondigt Kerk in Nood nieuwe projecten aan waarmee ze noodhulp en pastorale zorg zal bieden aan de ontheemde bevolking in Irak.

De nieuwe steun van Kerk in Nood werd aangekondigd op donderdag 6 augustus, precies één jaar nadat christenen uit Karakosh, Iraaks grootste christelijke stad, moesten vluchten voor de oprukkende troepen van de terreurbeweging IS. Sindsdien wonen de meesten als ontheemde vluchtelingen binnen Irak; de anderen zijn naar de buurlanden gevlucht maar allen hebben dringend noodhulp nodig.

Levensonderhoud voor priesters

Chaldeeuwse seminaristen in Erbil

Chaldeeuwse seminaristen in Erbil

Kerk in Nood kondigde een reeks projecten aan voor christelijke vluchtelingen in Irak, Syrië en Libanon en ze zal ook helpen bij het levensonderhoud voor priesters van de Syrisch-katholieke Kerk van het Aartsbisdom Mosoel. De Syrisch-katholieke priesters vluchtten na de bezetting van Mosoel en de Nineve-vlakte door IS naar Erbil en ze zijn alles kwijt: kerken, huizen en zelfs hun persoonlijke bezittingen. Kerk in Nood maakt 95.000 euro vrij om één jaar lang in het levensonderhoud van de 26 priesters te voorzien.

De laatste projecten voorzien ook in steun voor de ontheemde christenen in het buurland Syrië waar de Melkitische en Syrisch-katholieke gezinnen geholpen worden in de Armeense wijken van de stad Homs.

1 boekentas voor elk kind

Johannes Heereman en Regina Lynch  in gesprek met een gevluchte zuster uit Karakosh

Johannes Heereman en Regina Lynch
in gesprek met een
gevluchte zuster uit Karakosh

Kerk in Nood start in Damascus en omgeving, waar veel vluchtelingen verblijven, een project op voor kinderen van de lagere en middelbare school. Het project “Eén schooltas voor elk kind” willen de leerlingen helpen bij het begin van het schooljaar in september. Elke boekentas zal gevuld worden met tien potloden, twee inktflesjes, vijf pennen, vijftien schriften, een liniaal, een doos kleurpotloden, een tekenschrift, drie vlakgommen, een schaar, een pennenzak, plakband en lijm ter waarde van 20 euro per kind. Daar mee kunnen 7.000 boekentassen worden gevuld.

In een commentaar op de recente projecten zei, Regina Lynch, de directeur van de Projectenafdeling van Kerk in Nood: “De laatste reeks projecten verzekert devoortzetting van de christelijke aanwezigheid in Irak en in het Midden-Oosten. Dankzij het medeleven van onze weldoeners kan Kerk in Nood de hoop voeden van alle ontheemden binnenin het land.” Sedert 2011 heeft de katholieke hulporganisatie al meer dan 8 miljoen euro aan steun gegeven.

Kerk in Nood financiert bouwprojecten en lopende kosten van de Kerkelijke instanties, drukkosten voor Bijbels en andere boeken, levensonderhoud, loonkosten en medische verzorgingskosten. Men schat dat ongeveer 8,2 miljoen mensen nood hebben aan hulp in Irak. Daar toe behoren sinds augustus 2014 de 3,1 miljoen inlandse vluchtelingen. Eén derde van onze giften werden gebruikt om onderdak te bieden aan dakloze vluchtelingen.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation