Kardinaal: Soldaten Boko Haram willen wapens neerleggen

FacebookTwitterGoogle+

door John Pontifex

Als je asiel zou aanbieden aan de soldaten, dan is het mogelijk dat velen het geweld afzweren, zegt de aartsbisschop.

Mgr. John kardinaal Onaiyekan, aartsbisschop van Abuja

Mgr. John kardinaal Onaiyekan,
aartsbisschop van Abuja

Königstein/Surrey, 22/09/2015. Als je amnestie zou aanbieden aan de strijders van Boko Haram dan zou het wel eens kunnen dat de meeste terreurcellen hun wapens neerleggen, zegt één van de belangrijkste kerkleiders, die opnieuw oproept voor een vreedzame oplossing voor het conflict.

John kardinaal Onaiyekan, aartsbisschop van Abuja, zei dat zeker 80 procent van de Boko Haram soldaten zich niet aansloten uit ideologische overwegingen of omwille van islam en dat ze daarom wel zouden ingaan op het aanbod om de wapens neer te leggen en het rebellenleger te ontvluchten. In een gesprek met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood die vervolgde en noodlijdende christenen ondersteunt, zei de kardinaal: “De meesten zijn bij Boko Haram omdat ze erin meegesleurd zijn en geen andere mogelijkheid hadden. Slechts weinigen hangen de theologie van Boko Haram echt aan. Dat houdt in dat tussen de 70 en 80 procent er wel zou willen uitstappen.”

 

Boko Haram in het defensief

Bisdom Maiduguri in het noordoosten van Nigeria

Bisdom Maiduguri in het
noordoosten van Nigeria

De hernieuwde oproep van de kardinaal om asiel te overwegen voor Boko Haram-strijders valt samen met berichten over een doorbraak in de strijd tegen de terreurgroep. Zaterdag 19 september meldden de Nigeriaanse strijdkrachten meer overwinningen in een tegenaanval tegen Boko Haram in haar thuisbasis in het noordoosten, maar de leider van de terreurgroep, Abubakar Shekaku, deed de uitspraken af als “leugens”.

Kardinaal Onaiyekan zei: “In de afgelopen maand hebben we gezien dat het leger kon doordringen in de gebieden van Boko Haram. We kunnen stellen dat ze niet langer grote gebieden langsheen de grens in handen hebben. Ze hebben geen gebied meer dat alleen in hun handen is. Ze zitten wel nog in de buurt en kunnen nog steeds onrust zaaien.”

De kardinaal prees de politieke inspanningen van de nieuwe president Mohammadu Buhari in zijn aanpak van Boko Haram sinds zijn installatie op 29 mei ll. en zei dat de succesvolle aanpak tegen de terreurgroep al te zien was in de nadagen van de regering van voormalig president Jonathan Goodluck.
De kardinaal merkte op hoe de militairen hun strategie hebben gewijzigd en hun commandopost verlegden naar het noordoosten, dicht bij de uitvalbasis van Boko Haram. Hij prees tevens de initiatieven van president Buhari om een coalitie te vormen tegen Boko Haram samen met de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger.

De kardinaal benadrukte nog het belang van verdere onderhandelingen die de nieuwe president reeds opstartte met machtige staten zoals Frankrijk en de Verenigde Staten en met wie hij zelfs vertrouwelijke informatie uitwisselde.

 

Amnestie aanbieden

100.000 vluchtelingen, 5000 doden en 350 vernietigde kerkgebouwen

100.000 vluchtelingen, 5000 doden
en 350 vernietigde kerkgebouwen

Met Boko Haram in het defensief, zei de kardinaal dat de onderhandelingen over amnestie voor soldaten van terreurgroep Boko Haram ook moeten voorzien in een afspraak dat zij die de wapens neerleggen voorgoed hun betrokkenheid bij Boko Haram en het gebruik van geweld afzweren.

Hij vervolgde: “Er moet een verbintenis zijn. Als ze eruit stappen, dan zullen we ze goed behandelen. Dat zal hen aanmoedigen om de wapens neer te leggen. Maar als je hen slecht behandelt of afslacht, dan zullen ze niet uittreden. Ons land is groot en sterk genoeg om het risico voor amnestie te nemen.”

De kardinaal erkent dat het asielrecht voor soldaten van Boko Haram niet populair is onder de christenen. Hij zei: “Boko Haram is erin geslaagd om de goede verstandhouding tussen moslims en christenen te vernietigen in het gebied waarin het optrad. In enkele gevallen was er veel boosheid tussen moslims en christenen. Er zal veel werk aan de winkel zijn om te herstellen en om weer te kunnen samenwerken.” Volgens de gegevens van het bisdom Maiduguri, het voornaamste doelwit van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, kwamen ten minste 5000 gelovigen om en werden 350 kerken en pastorieën vernietigd. Tot 100.000 gelovigen sloegen op de vlucht en kregen daarbij hulp van hulporganisaties zoals Kerk in Nood. Enkele ontheemde gezinnen keren nu langzaam haar huis terug.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation