Kameroen: Jaarlijkse retraite voor 88 priesters en 8 diakens in het bisdom Maroua-Mokolo

22/03/2021 Leuven – Het bisdom Maroua-Mokolo ligt in het uiterste noorden van Kameroen. Het beslaat een oppervlakte van 14,332 km² met een geschatte bevolking van ongeveer 2,1 miljoen. Het bisdom werd opgericht in 1973. Het heeft een lange grens met Nigeria en Tsjaad, ook met de bisdommen van Yagoua en Garoua in Kameroen. Het bisdom heeft 39 parochies en 6 parochiedistricten.

De voornaamste bron van inkomsten voor de bevolking bestaat uit landbouw (met zeer grillige regenval de afgelopen jaren), kleine veeteelt en kleine handel. De parochie-inkomens zijn laag in lijn met de armoede van de bevolking, een situatie die de afgelopen jaren is versterkt door de onveiligheid veroorzaakt door de opstandelingen van Boko Haram. De parochies aan de grens met Nigeria worden al jaren door de terroristen aangevallen.

Bisschop Bruno Ateba in de verbrande kerk van de Sint-Pietersparochie in het bisdom Maroua-Mokolo op 6 januari 2020.

“Boko Haram is als het beest van de Apocalyps, of een veelkoppige Hydra; telkens als je een van zijn koppen afsnijdt, lijkt er gewoon een nieuwe te groeien”, aldus bisschop Bruno Ateba van het bisdom Maroua-Mokolo in het noorden van Kameroen. “In de dorpen van de deelstaat Borno en in de grensregio’s van Kameroen gaat er geen dag voorbij zonder berichten over aanvallen en invallen door de terroristen. De ontvoeringen en executies van de plattelandsbevolking zijn een ware heerschappij van terreur geworden en een bron van diepe psychose onder de bevolking”, zegt bisschop Bruno.

Er zijn momenteel veel ontheemde en gevluchte families. Hun aanwezigheid benadrukt de armoede van de lokale bevolking. Het bisdom doet, samen met het diocesaanse Caritas, zijn uiterste best om deze mensen te voorzien van onderwijs, gezondheid en voedsel. Naast deze veiligheidscrisis zorgde ook de Covid-19-gezondheidscrisis in 2020 voor rampzalige gevolgen.

Kerk in Nood ondersteunt het bisdom al meerdere jaren door middel van diverse vormingsprogramma’s: voortdurende opleiding van priesters, vorming van seminaristen en geestelijke retraites. In zo’n context van onzekerheid, geweld en onveiligheid zijn deze momenten van vorming, meditatie en gebed essentieel voor deze pastorale medewerkers om kracht te herwinnen, hun ‘spirituele batterijen’ op te laden en hen te helpen hun missie in dienst van het volk te vervullen.

Dit project betreft de jaarlijkse retraite voor de 88 priesters en 8 diakens van het bisdom. Die zal van 28 juni tot 3 juli 2021 plaatsvinden op het grootseminarie van Sint-Augustinus in Maroua. Het gekozen thema verwijst naar de huidige situatie: “De missie van de priester tijdens de Covid-19-pandemie”. Het totale budget voor het organiseren van deze vorming voor 99 deelnemers gedurende 5 dagen (transport, voedsel, verblijf, administratie) bedraagt 13.200 euro. Het bisdom zal een deel van deze kosten dekken. Kerk in Nood heeft toegezegd de resterende 10.500 euro te zullen financieren.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 113-08-79 Kameroen

 

De internationale vastencampagne 2021 van Kerk in Nood heeft als doel de slachtoffers van religieus terrorisme in Afrika te helpen door projecten te steunen op verschillende gebieden zoals interreligieuze dialoog, bouw en wederopbouw, noodhulp (inclusief opvang van vluchtelingen), traumaheling en vorming.

In onderstaande video vertelt de Kameroense priester Jacques Assa Ngalandja uit Kousseri hoe de Kerk zorgt voor de families die vluchten voor de vernieling en de angst veroorzaakt door de zinloze terreuraanslagen die Boko Haram in de noordelijke grensregio’s van Kameroen voortzet.

Deze video kadert in de internationale vastencampagne 2021 van Kerk in Nood over religieus extremisme in Afrika waar de Kerk slachtoffer van is, maar bovenal een belangrijke kracht van steun, verzoening en genezing voor allen die onder het geweld te lijden hebben. Deze actie draagt de titel “Help ons de wonden van religieus extremisme in Afrika te helen”.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid