“Jezus is mijn rots”. Kerk in Nood legt de eerste steen voor de heropbouw van bijna 100 vernielde huizen in de Syrische stad Homs

16/05/2018 Leuven – De start van de heropbouw van 97 huizen van verplaatste christelijke gezinnen uit Homs werd op 1 mei, het feest van de H. Jozef, de  werkman, gevierd met een ceremonie. De pauselijke stichting Kerk in Nood heeft 300.000 euro steun gegeven aan dit oecumenische project.

Bij de viering op 1 mei in de Syrisch-orthodoxe kathedraal van Al-Zehnar, kregen de huiseigenaars een stuk rots als teken dat “Jezus mijn rots is”, het fundament waarop ze vertrouwvol hun toekomst kunnen bouwen.

Kerk in Nood heeft eerder de heropbouw van 110 andere huizen in Homs gesteund, maar dit is het eerste project dat volledig oecumenisch is.  De 97 kandidaten bij het project “Jezus is mijn rots” behoren tot kerken van verschillende denominaties en riten, zowel katholieke (1 Maronitisch en 26 Melkitisch grieks-katholieke gezinnen) als orthodoxe (11 Grieks-orthodoxe en 59 Syrisch-orthodoxe gezinnen). De Commissie voor de heropbouw wil uitdrukkelijk de diversiteit van de Christelijke riten in Syrië weerspiegelen.

De Grieks-katholieke aartsbisschop van Homs, Mgr. Abdo Arbach, en de Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop, Mgr. Selwanos Boutros Al-Nemeh, hebben de ceremonie bijgewoond om de christelijke gezinnen te zegenen die zo zwaar hebben geleden onder de oorlog, en om hen aan te moedigen bij hun heropbouwproject. De werken in Homs beginnen weldra, en de 97 huizen zullen tegen het eind van de zomer klaar zijn.

Bij de ceremonie heeft pater Andrzej Halemba, de verantwoordelijke van de projecten van Kerk in Nood in het Nabije-Oosten, het belang benadrukt om te bouwen in geloof en in vertrouwen op God, want “Als de Heer het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers” (psalm 127, 1). Pater Halemba heeft allen aangemoedigd om God erkentelijk te zijn want hij draagt zorg voor hen, en hij heeft hen gevraagd om in hun gebeden aan de weldoeners van kerk in Nood te denken.

Na de ceremonie hebben Aziz Al Houri en zijn vrouw aan de Stichting Kerk in Nood gezegd: “We danken jullie voor wat jullie doen. We zijn gelukkig voor onze kinderen. We gaan thuiskomen!”. Een andere jonge moeder was opgetogen bij het idee dat ze zal kunnen bevallen in haar eigen huis, dat ook gerenoveerd zal zijn. “We wachten vol ongeduld op het moment dat we terug naar ons huis kunnen, en als God het wil, zal dat spoedig zijn”.

Mgr. Abdo Arbach & Mgr. Selwanos Boutros
Al-Nemeh

De huizen die gerenoveerd worden, zijn gedeeltelijk beschadigd. Ingenieurs hebben ter plaatse de noodzaak om werken uit te voeren, bekeken. Een jonge architecte die zich als vrijwilliger voor het project inzet, Hala Mashhour, heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat het een moeilijke onderneming wordt, maar benadrukt het belang voor de plaatselijke gemeenschap. Ze heeft aan Kerk in Nood ook verteld wat het voor haar betekent om aan het welzijn van haar land te kunnen meewerken, en zeker voor haar eigen stad: “Dit project maakt me echt enthousiast, want ik zou Homs met een nieuw gezicht willen terugzien en de teruggevonden schoonheid willen aanschouwen”.  Haar eigen familie woont momenteel in een klein huurappartement dat 25 000 Syrische pond (ongeveer 40 euro) kost.

Homs is de derde grootste stad van Syrië. Deze strategisch belangrijke stad was jarenlang het centrum van de strijd tussen de regering en de oppositie. De oorlog in Syrië is nog niet voorbij, maar de zaken gaan erop vooruit en het dagelijkse leven in Homs herneemt zijn gewone loop. Er zijn nog enkele wijken van Homs (zoals de wijk Al Hamidiyeh) die nog steeds in puin liggen, door de vernieling tijden de oorlog.

97 huizen is niet veel, als je ziet wat er nog moet worden heropgebouwd, maar het is een teken van hoop. De hulp geeft prioriteit aan christelijke families van diverse riten die in een financieel zeer zwakke positie verkeren en die, bovenop het feit dat ze geen huishuur kunnen betalen, afhankelijk zijn van de caritas van de Kerk. De christenen willen weer naar huis gaan en dat is een concreet teken dat er opnieuw een christelijke gemeenschap zal opstaan in Homs.  Velen van hen kijken er zo naar uit om terug te keren, en velen wachten zelfs niet op het einde van het schooljaar. De sleutel daarvoor is dat we hen helpen om hun vernielde huizen herop te bouwen.

Door Irmina Nockiewicz

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid