Heilig Land: brandstichting in klooster dat steun kreeg van Kerk in Nood

FacebookTwitterGoogle+

Heilig Land: brandstichting in klooster dat steun kreeg van Kerk in Nood

Na de brandstichting in de Rooms-katholieke Kerk van de Broodvermenigvuldiging in Israëls neemt de bezorgdheid om de groeiende onverdraagzaamheid bij de christenen in Israël toe.

Königstein/ Heilig Land 19.06.2012 Nadat enkele joodse extremisten de Rooms-katholieke Kerk van de Broodvermenigvuldiging in Tabgha (Israël) in brand staken, groeit de bezorgdheid bij de christenen in het Heilig Land. In een gesprek met Kerk in Nood, afgelopen donderdag, reageerde Mgr. William Shomali, de hulpbisschop van het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem, ontzet. Verwijzend naar enkele gelijkaardige gebeurtenissen de afgelopen jaren gaf Mgr. Shomali volgende commentaar: “Er is een toenemend antichristelijk geweld: het gaat van het stoken van kleinere vuurtjes die maar weinig schade aanrichten tot grotere brandhaarden en uiteindelijk brandstichtingen die tot doel hebben veel schade aan te richten en zelfs doden te maken. We stellen ons de vraag: wat zal het volgende zijn?”

Alle afgoden zullen worden verbrijzeld

Onbekende indringers hebben op een vroege donderdagochtend brand gesticht in het klooster dat bewoond wordt door Duitstalige benedictijnen. Het vuur heeft ernstige schade toegebracht aan de ingangspoort van de kerk en binnenin het klooster. Delen van het complex zijn helemaal platgebrand. Eén monnik en een 150622 holyland_4medewerker werden naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsmoeilijkheden en zijn nu herstellend. Het klooster en de Kerk van de Broodvermenigvuldiging, die het wonder van de vermenigvuldiging van het brood en de vissen door Jezus Christus levendig houden, is één van de meest bezochte plaatsen in Heilig land en is gelegen aan de oevers van het Meer van Galilea. De plek was al eerder het doelwit van vandalisme afgelopen april toen joodse extremisten een aantal altaren en kruisen vernielden in de gebedszone buiten het klooster. De verantwoordelijken van de laatste aanslag spoten een in het Hebreeuws geschreven boodschap op de muur. De tekst luidde: “Alle afgoden zullen worden verbrijzeld”, een citaat uit een joods gebed. Daaruit maakte de politie op dat joodse extremisten wel eens tot de verdachten kunnen behoren en volgen ze dat spoor.

De daad werd veroordeeld door de politieke leiders in Israël. In een persbericht op donderdag verklaarde president Reuven Rivlin: “Zo een verschrikkelijke ontheiliging op een oude en heilige plek van gebed, is een aanslag op de kern van het leven in ons land – Israël als staat en samenleving, is verplicht om de heilige plaatsen van alle godsdiensten te bewaken en te beschermen.”

Samenleven van godsdiensten bedreigd

Eerste minister Benjamin Netanjahu beschreef de brandstichting als “een aanval op ons allemaal”. Volgens Netanjahu, “is godsdienstvrijheid in Israël één van de basiswaarden en wordt ze door de wet gegarandeerd. “De verantwoordelijken voor deze verachtelijke daad zullen kennismaken met de kracht van onze wetgeving. Haat en onverdraagzaamheid hebben geen plaats in onze samenleving.”

Talrijke ministers en leden van de Knesseth, het Israëlisch parlement, reageerden in dezelfde zin. De Vergadering van de Katholieke Ordinariaten in het Heilig Land spraken in een persbericht de bewuste donderdag over een misdaad die veel schade toebracht aan het samenleven van de godsdiensten in het Heilig Land. “Gezien de ernst van de misdaad, vragen we een snel onderzoek om de daders van het vandalisme snel voor het gerecht te brengen.”

Mgr. Shomali bekijkt de brandschade

Mgr. Shomali bekijkt de brandschade

Mgr. William Shomali vertelde aan Kerk in Nood dat vele joden de daad onmiddellijk veroordeelden: “Ik heb nog steeds de neiging om te denken dat de brandstichters deel uitmaken van een zeer kleine agressieve groep. We kunnen niet alle Israëli’s op één hoop gooien want er zijn ook liberale en gematigde joden, minder gematigde joden en een groepje dat de niet-joden haat. Ik vrees alleen dat de radicalen in aantal toenemen en dat de graad van onverdraagzaamheid stijgt.”

Kerk in Nood hielp bij de bouw van het nieuwe klooster dat in 2012 officieel zijn deuren opende. Het nieuwe gebouw in deze aardbevingsgevoelige zone was nodig omdat het vroegere gebouw dat dateerde van de jaren 50’ geen funderingen had en zou dreigen ineen te storten. Met steun van Kerk in Nood werd een luchtgekoelde gebedsruimte in het klooster gefinancierd. In de zomer kunnen de temperaturen aan de oevers van het Meer van Galilea oplopen tot 50°C en in de kloosterkerk is het vaak lawaaierig door de vele bezoekers; de gebedsruimte laat de monniken toe om zich in een stille ruimte voor gebed terug te trekken.

Oliver Maksan

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation