Guatemala: Een pick-up voor een parochie

11/06/2020 Leuven – Het bisdom Quiché in het noordwesten van Guatemala had vooral in de jaren 1980 en 1990 bijzonder zwaar te lijden onder de burgeroorlog die het land tussen 1960 en 1996 teisterde. Tot op vandaag is de invloed van die gebeurtenissen heel erg voelbaar bij de inwoners.

In het bergachtige gebied wonen verscheidene inheemse volksstammen. Voor de oorlog was het merendeel van de bevolking katholiek, maar de bloedige vervolging door de regering heeft haar sporen nagelaten. Vooral priesters en catechisten werden door het leger beschouwd als bondgenoten van de opstandelingen. Vele gelovigen hadden de keuze tussen de dood en de vlucht naar het nabijgelegen Mexico. Intussen keren ze langzaam terug, naar een land dat nu door evangelische sekten wordt beheerst en protestantse vrije Kerken breiden er hun invloed uit. Tegenwoordig is nog amper 40 procent van de bevolking katholiek. Het is van groot belang om de gelovigen pastoraal degelijk te begeleiden om ervoor te zorgen dat ze zich ook in de toekomst diep verankerd voelen in de Kerk.

De parochie Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in Chel werd pas in 2018 gesticht. Het is een van de armste en meest geïsoleerde parochies van het bisdom. De wegen bevinden zich in uiterst slechte staat. Door de hoge luchtvochtigheid en de vele regens zijn ze vaak modderig. Pater Francisco Vázquez Gómez, een jonge priester, staat hier in voor meer dan 30.000 mensen, die over 24 dorpen verspreid wonen. Sommige van die dorpen liggen tot 170 km van de parochiekern verwijderd. Hij beschikt echter slechts over een oude auto die niet langer geschikt is voor het rijden op erbarmelijke wegen en dringend moet worden vervangen. Een auto met vierwielaandrijving zou hem en de geloofsgemeenschap enorm helpen. Daarom vraagt pater Francisco ons om steun voor de aankoop van een pick-uptruck. Wij zouden met 20.000 euro willen helpen.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 219-01-29 Guatemala

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid