Geroepen om naar de randen te gaan – Kerk in het bergland

22/02/2022 Leuven – “Naar de randen van de samenleving gaan”, dat drukt paus Franciscus de Kerk altijd opnieuw op het hart. Op talrijke afgelegen plaatsen in de wereld staat alleen de Kerk de mensen bij.

De oproep van de Paus wordt door de paters van het Heilig Kruis in Mawpat, in het noordoosten van India, letterlijk opgevat. Daar is de Kerk een “straal van hoop” voor de mensen, zoals pater Suresh Kagoo zegt. De meeste gelovigen behoren tot de stam van de Khasi. Ze wonen in het afgelegen bergland dat met weidse dalen en wouden is doorspekt. Vroeger geloofden de Khasi in geesten en vereerden ze de voorouders. Aan de slangengeest werden zelfs tot in het recente verleden nog mensenoffers gebracht.

Iets meer dan honderd jaar geleden kwamen de eerste katholieke missionarissen in het gebied aan. Sindsdien heeft de Blijde Boodschap van Christus vele mensen enthousiast gemaakt. Voor hen is het belangrijk hun geloof echt te beleven en te verdiepen. Bovendien heeft de parochie scholen geopend, staat ze de achtergestelde mensen bij in hun concrete noden en helpt ze hen om waardigere levensomstandigheden te creëren.

De parochie van het Heilig Kruis werd vijf jaar geleden gesticht. Er maken 614 katholieke gezinnen deel van uit, die reikhalzend uitkijken naar begeleiding op hun geloofsweg. De beide paters die voor hen instaan, wonen echter tot op vandaag in een kleine hut van golfplaten. Het regent binnen door het dak en het wordt snel heel erg heet. Er is zelfs niet genoeg plaats om de dossiers van de parochie op te bergen.

Ze bidden, zingen en bouwen: gelovigen in het afgelegen bergland van Noordoost-India.

Pater Kagoo vraagt ons om hulp: “Wij, de paters van het Heilig Kruis, zijn geroepen om het lot van de wanhopige mensen te delen en voor hen een teken van hoop te zijn. Een minimale uitrusting is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de parochie effectief kan functioneren. Wij hopen dat vele druppels samen een oceaan zullen vormen en dat de verenigde inspanningen de mensen in deze afgelegen streek veel zegen zullen brengen.” Wij zouden met 19.200 euro willen helpen om een iets grotere pastorie te bouwen, waar ook plaats is voor het noodzakelijke kantoorwerk, voor gesprekken en voor gasten die in de parochie meewerken. Wie draagt zijn ‘druppel’ bij?

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 317-01-19 India

 

 

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid