Gebaar van verzoening van jonge moslims tegenover de christenen van Noord-Irak

11/01/2018 Leuven – In Mosoel, de op één na grootste stad van Irak, luidden dit jaar in de kerstperiode voor het eerst opnieuw de kerkklokken. Vier jaar lang hadden die ooit zo vertrouwde melodieën niet meer weerklonken. De christenen konden hier in de kerk Mar Boulus (Sint-Paulus), in de stadswijk Al-Mundshen van Mosoel, hun eerste Heilige Mis na de oorlog vieren. Vlak voor Kerstmis nog was het christenen moeilijk gemaakt om de kerk in Mosoel op te ruimen en schoon te maken. Dan hadden jonge moslims echter het initiatief genomen om de kruisbeelden opnieuw op te richten en als teken van verzoening de christenen uitgenodigd om Kerstmis in Mosoel te vieren.

Hoge vertegenwoordigers van de lokale Kerken hadden die bijzondere Heilige Mis naar aanleiding van Kerstmis in Mosoel speciaal voor 400 verdreven christelijke gezinnen opgedragen. De viering werd voorgegaan door patriarch Louis Raphael I Sako en de bisschop van Babylon Shlemun Warduni (beiden Chaldeeuwse christenen), de Syrisch-katholieke aartsbisschop Youhanna Boutros Moshe van Mosoel en de Syrisch-orthodoxe metropoliet Nicodemus Daoud Matti Sharaf. Onder de eregasten bevonden zich ook de voorzitters van de universiteiten van Mosoel en Nineve.

De meeste christenen die werden verdreven, wonen op dit ogenblik nog altijd in vluchtelingenkampen in Erbil. Volgens patriarch Sako hebben ondertussen de eerste 60 gezinnen echter besloten om naar Mosoel terug te keren. Daar zijn ze inmiddels al aangekomen. “De inspanningen van de Kerken om ervoor te zorgen dat de mensen hier op een nieuwe basis opnieuw vreedzaam kunnen samenleven, werpen zodoende opnieuw hun vruchten af”, benadrukt Andrzej Halemba, de verantwoordelijke voor de projecten in het Midden-Oosten van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood.

“Laten wij hopen dat het licht van Jezus in hun harten straalt en onze gewonde wereld doet oplichten”, aldus de dominicaan pater Najeeb Michaeel, die deze bijzondere eredienst op Kerstmis als een van de hoogtepunten van de laatste tijd beleefde.

In 2003 woonden er ongeveer 1,3 miljoen christenen in Irak. Ze maakten destijds ongeveer acht procent van de totale bevolking uit. Vandaag de dag is hun aantal gedaald tot zowat 250.000 – en vertegenwoordigen ze minder dan één procent van de bevolking, volgens een mededeling van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood. In Mosoel woonden tot voor kort helemaal geen christenen meer. Ze waren voor de terroristen van de Islamitische Staat op de vlucht geslagen en hadden een onderkomen gevonden in de Koerdische gebieden in het noordoosten van Irak, in de stad Erbil.

De pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood ondersteunt de terugkeer van de christenen naar de gebieden in Irak waaruit ze afkomstig zijn. Onder het motto “Terug naar de wortels” neemt Kerk in Nood deel aan de omvangrijke heropbouw van huizen en kerkgebouwen in de Vlakte van Nineve, niet ver van de stad Mosoel. De eerste successen hebben niet lang op zich laten wachten: inmiddels is al een derde van de intern ontheemde christenen naar de Vlakte van Nineve teruggekeerd. Kerk in Nood roept nog altijd op om giften te schenken die de terugkeer van de Iraakse christenen naar hun thuisland mogelijk moeten maken.

Door Karla Sponar

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid