Ethiopië: jongerenpastoraal in een afgelegen gebied

28/09/2021 Leuven – De afgelopen acht jaar heeft pastoor Kenneth Iwuna als missionaris gewerkt in een afgelegen en onderontwikkeld gebied in het zuiden van Ethiopië. Deze regio is het thuis van de Borana, een traditioneel nomadische stam. Vandaag vestigen vele families zich, maar sommigen trekken nog steeds door het gebied met hun kuddes.

Het christelijk geloof is hier nog zeer jong, maar veel mensen aanvaarden graag de Blijde Boodschap van Christus. Van de 9.000 inwoners van de parochie van het Heilig Kruis in Dhadim, waarvan de in Nigeria geboren priester de pastoor is, zijn er nu al 5.000 katholiek gelovig. Veel mensen willen gedoopt worden.

De jongeren zijn bijzonder actief: 250 jongeren zijn regelmatig bij de parochie betrokken. Pastoor Kenneth Iwuna organiseert voor hen een rijk spiritueel programma met bezinningsdagen, bijbelcursussen, koor en andere activiteiten. Bovendien nemen elk jaar ongeveer 100 van hen deel aan een driedaags pastoraal programma in een ander bisdom. Pastoor Kenneth zegt: “De meesten van hen zijn nog nooit ergens anders geweest dan in hun eigen dorp. Het is een belangrijke ervaring voor hen om jonge mensen van andere stammen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De jongeren groeien in geloof en hebben een nieuwe ervaring met de Kerk. Deze dagen zijn niet alleen goed voor hen, maar ze zijn een weldaad voor de hele Kerk. Want als de jongeren terugkomen, vertellen ze over hun ervaringen en de oudere mensen zijn er ook erg in geïnteresseerd”. Op die manier worden de jongeren evangelisatoren van de volwassenen.

Bovendien is de pastoor begonnen met een programma voor echtparen die pas als volwassenen gedoopt zijn. Zolang ze niet in de kerk getrouwd zijn, mogen ze de communie niet ontvangen. Velen kunnen zich echter het geld voor de ringen, de feestkleding en het feest dat zij dan moeten organiseren, niet veroorloven. De parochie regelt dus huwelijken voor meerdere paren tegelijk en zorgt voor alles wat zij nodig hebben voor de viering. “Het is een grote opluchting voor de echtparen als ze eindelijk in de kerk getrouwd zijn en de communie kunnen ontvangen”, zegt de pastoor.

Om ervoor te zorgen dat de pastorale evenementen voor jongeren en voor echtparen kunnen worden voortgezet, wil Kerk in Nood dit waardevolle werk opnieuw steunen met 5.000 euro.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 118-01-49 Ethiopië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid