De Centraal-Afrikaanse Republiek, een land in conflict

FacebookTwitterGoogle+

Mgr. Albert Vanbuel: “We hebben steeds op Kerk in Nood kunnen rekenen.”

Sinds Mgr. Vanbuel actief is in de Centraal-Afrikaanse Republiek, heeft hij slechts twee jaren zonder oorlog gekend: “het land werd overspoeld door staatsgrepen, rebellie en veel doden”. Maar het ergst waren de laatste drie jaren. Op 10 december 2012 hebben de rebellen zich in het noorden van het land verenigd met huurmoordenaars uit Tsjaad en Soedan, uit onvrede met de ontwapeningsprogramma’s en de beslissingen van de regering. Onder deze rebellen bevonden zich niet alleen moslims, maar ook christenen. “De rebellen arriveerden in mijn bisdom tijdens de Mis. Ze vertelden me dat wij ons geen zorgen moesten maken, want ze kwamen voor de overheden. Maar de overheden en het leger waren al lang gevlucht. Iedereen die verantwoordelijkheid droeg voor de bevolking was vertrokken.”

Zuster Veronica geeft een rondleiding in de tentoonstelling van Bradi Barth

Zuster Veronica geeft een rondleiding in de
tentoonstelling van Bradi Barth

Als reactie tegen het geweld van de Séléka, ontstonden de Anti-Balaka. Zij maakten geen onderscheid tussen rebellen en gewone moslims, waardoor de meerderheid van de moslims op de vlucht sloeg. Aangezien zij de handel in handen hadden, lag ook de economie plat.

In deze periode bestond de Centraal-Afrikaanse Republiek niet meer. Er bestond alleen chaos. Achter het bisschopshuis, waar plaats was voor de vorming van catechisten, werden meer dan 20.000 vluchtelingen opgevangen. De Kerk bleef haar werk doen met hulp van buitenaf. “We hebben steeds op Kerk in Nood kunnen rekenen. We hebben deze steun nodig. Mensen zijn in nood en als wij niets doen, gebeurt er niets.”

 

 

Pater Bernard Kinvi: verzoening in de praktijkOI000006 (3) LR

Ook pater Kinvi getuigde over het conflict van de laatste jaren. Het begon met de aankomst van de Séléka in Bossemptele. Mensen werden beroofd en vermoord. Daarom sloegen vele mensen op de vlucht het oerwoud in. “Uiteindelijk besloot de gevluchte bevolking terug te keren, maar de Séléka bleven moorden. Toen hebben enkele jongeren een nieuwe groep opgericht, de zogenaamde Anti-Balaka. Zij zagen alle moslims als hun vijand”.

Gedurende deze periode heeft pater Kinvi besloten om iedereen op te vangen in het ziekenhuis, rebel of geen rebel, want de overheid deed niets meer voor de bevolking. “Verder was het mijn taak om beide groepen te bezoeken en met hen in gesprek te treden en zo aanvallen te voorkomen. Ik ging niet naar deze onderhandelingen als priester, maar als directeur van het ziekenhuis. Mijn functie was van groot belang aangezien ik ook hun familieleden verzorgde.” Verder slaagde hij erin om verschillende moslims te redden uit hun wijken, die dreigden vermoord te worden door de Anti-Balaka, hoewel zij niets met het conflict te maken hadden.

Vandaag zet hij zijn werk nog steeds verder met de oprichting van een commissie voor verzoening. Daarnaast bezoekt hij nog regelmatig moslims die hij heeft helpen ontsnappen in Kameroen, waar zij een veilig onderkomen gevonden hebben.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation