Cuba – Success Story: Hulp voor de volksmissies in Guamà II

15/11/2018 Leuven – Ondertussen al 18 jaar lang begeven lekenmissionarissen zich elke zondag opnieuw naar de afgelegen dorpen van de pastorale zone Guamà II om de mensen de Blijde Boodschap van Christus te brengen. In de laadruimte van een gehuurde vrachtwagen zijn ze in weer en wind urenlang onderweg. Ze leggen tot wel 150 kilometer af over een hobbelige en gevaarlijke kustweg met overhangende rotswanden. Aan comfort hoeven ze niet te denken en ze brengen zelf hun voedsel mee omdat de mensen die ze bezoeken zeer arm zijn.

De onbaatzuchtige inzet van de lekenmissionarissen is een antwoord op het schrijnende priestertekort in deze regio. Sekten blijven zich steeds verder verspreiden en proberen de katholieken te verleiden en weg te lokken. Indien de Kerk hier niet nadrukkelijk aanwezig is, dan zal alles verloren zijn. De mensen zijn nochtans heel geïnteresseerd in het geloof. Zuster María Asunción Domínguez Castañeda van de congregatie van de Catechesezusters van Dolores Sopeña, die de leiding heeft over het programma, vertelt: “De mensen dorsten naar God en onze werkwijze bestaat erin dat we als Kerk naar hen toegaan. Vele mensen die nooit met de Kerk in aanraking waren gekomen, vragen nu om de sacramenten te ontvangen”. Een priester begeleidt de lekenmissionarissen zo vaak mogelijk en dient de sacramenten toe.

De zusters zorgen voor de opleiding van de lekenmissionarissen in intensieve cursussen van één week en in maandelijkse cursussen. Nadat ze de opleiding hebben voltooid, doen ze dienst als leiders van woorddiensten, helpers bij de uitreiking van de Communie en catecheten. Onder de lekenmissionarissen zijn er mensen van alle leeftijden, ook enkele jongeren. “De gelovigen in de parochies stellen die inzet van de jonge mensen heel erg op prijs”, aldus zuster Maria Asunción, en ze voegt eraan toe: “Ik geloof rotsvast dat wat wij op dit moment voor Cuba kunnen doen zeker de moeite waard is”. Kerk in Nood heeft dit waardevolle programma met 12.000 euro ondersteund. Hartelijk dank aan iedereen die hierbij geholpen heeft!

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

Mededeling op uw overschrijving: 216-07-49 Cuba

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid