Crisis in Venezuela: Priester doodgeschoten om zijn auto te stelen

13/07/2018 Leuven – De ernst van de situatie van de priesters in Venezuela blijft een van de grootste bekommernissen van de pauselijke stichting Kerk in Nood.

Opnieuw werd een priester vermoord in Venezuela, als gevolg van het geweld dat dit land teistert: pater Irailuis García werd op maandag 9 juli vlakbij zijn pastorij met 2 schoten gedood bij een overval waarbij men probeerde zijn bestelwagen te stelen. Dat werd bevestigd door een communiqué van het bisdom Barquisimeto, in het noordwesten van het land, dat opriep om te bidden voor de overledene, die priester was in de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.

Door het gebrek aan informatie is het moeilijk om bij te houden hoeveel priesters en kloosterzusters al zijn vermoord sinds het begin van die verschrikkelijke golf van geweld die over Venezuela raast. In maart 2017 betreurde het Colombiaanse Ministerie van buitenlandse zaken de dood van de Colombiaanse priester Diego Bedoya Castrillón, in de Venezolaanse deelstaat Aragua, toen de religieuze gemeenschap waar hij woonde werd aangevallen. In 2016 werd de katholieke priester Darwin Antonio Zambrano Gámez met een blank wapen vermoord in de stad San Cristobal, in het zuidwesten van Venezuela, bij een vermoedelijke diefstal, toen hij aan het sporten was. Pater Reinaldo Alfonso Herrera Lures, aalmoezenier van het korps mariniers van de Boliviaanse luchtmacht, werd in september 2014 ontvoerd en daarna vermoord. Datzelfde jaar werden ook twee geestelijken van het Don Bosco college in Valencia (Venezuela), namelijk pater Luis Heriberto Sánchez van de Salesianen en pater Jesús Erasmo Plaza, doodgestoken bij een diefstal in het college.

Bronnen die dicht bij Kerk in Nood staan, hebben bevestigd dat sinds begin 2017 ten minste 3 priesters zijn overleden door een gebrek aan medische zorgen, en 10 andere hebben het land moeten verlaten omdat ze ter plaatse geen behandeling konden volgen tegen kanker of chronische ziekten zoals diabetes.

De ernst van de situatie van de priesters in Venezuela blijft een van de grootste bekommernissen van de pauselijke stichting Kerk in Nood, die in verscheidene landen steunacties heeft opgezet.

Mgr. José Luis Azuaje Ayala, aartsbisschop van Maracaibo en Voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie, heeft in een toespraak op zaterdag 7 juli voor de gewone algemene vergadering uiting gegeven aan zijn ongerustheid over de situatie die het land momenteel doormaakt:
“Na presidentsverkiezingen die meer twijfel van zekerheid hebben gebracht, stelt de bevolking zich vragen, omwille van de huidige toestand van het land: ‘En hoe moet het nu verder? Welke weg gaan we volgen?’ En een van de meest gehoorde uitspraken: ‘we zijn wanhopig tegenover de onrechtvaardige situatie die ons verstikt (…)’. Het volk denkt, spreekt, verheft zijn stem elke dag over dat aspect van het leven. Het volk neemt het woord. Elke dag opnieuw schreeuwen duizenden betogingen, ook al halen ze de media niet, hun grote ontevredenheid uit over het amateurisme dat het systeem kenmerkt, en ze wijzen erop dat wie de grote publieke beslissingen moet nemen, niet rationeel en niet bekwaam is. Die betogingen benadrukken het falen van een bepaald model, wat het volk al jarenlang luidkeels aanklaagt.”

De pauselijke stichting Kerk in Nood roept dringend op tot een gebedscampagne voor Venezuela en een campagne om dat land te steunen.

Door Monica Zorita

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid