Crisis in Nicaragua – Kardinaal Brenes verklaart aan Kerk in Nood: “De stad Masaya ligt onder vuur”

23/07/2018 Leuven – “Zet druk op de regering opdat die de priesters, de bisschoppen en de bevolking respecteert”. Deze oproep komt van kardinaal Leopoldo José Brenes Solorzano, aartsbisschop van Managua (Nicaragua) via Kerk in Nood.

De kardinaal spreekt over de moeilijke situatie in Masaya, een stad 30 km ten zuiden van Managua. Die stad is het symbool geworden van het verzet tegen de regering van president Daniel Ortega. Dinsdag 17 juli werd de stad vanaf 6u ’s morgens (lokale tijd) belegerd door “meer dan duizend militairen en politieagenten. Op dit moment zijn er nog geen doden gevallen, maar er zullen beslist veel gekwetsten zijn. De stad ligt onder een kogelregen”.

De voorbije uren heeft kardinaal Brenes de bevolking van Masaya en van de andere belegerde zones opgeroepen om binnen te blijven, opdat er niet meer doden zouden vallen. “Dit is voor het ganse land een heel zwaar moment”.

De confrontaties tussen regeringsgetrouwe troepen en het verzet duren al maanden in dit Latijns-Amerikaanse land, en de Kerk wordt daarbij bedreigd. Op 9 juli werd de kardinaal aangevallen door paramilitaire eenheden in de basiliek van Sint-Sebastiaan in Diriamba, net zoals zijn adjunct Mgr. José Silvio Báez en de pauselijke nuntius Waldemar Stanisław Sommertag. Op 16 juli is Mgr. Abelardo Mata, bisschop van Estelí op miraculeuze wijze ontsnapt aan een gewapende hinderlaag die paramilitaire eenheden zouden gelegd hebben. Ondertussen onderdrukt de sandinistische regering van Daniel Ortega ook openlijk de Kerk. “We hebben gevolg gegeven aan de oproep van Paus Franciscus om de kerken in te zetten als veldhospitalen, en vele parochiekerken hebben mensen opgevangen die veiligheid zochten en hebben ze gekwetsten geholpen, vertelt de kardinaal, en dat beviel de regering allerminst. Net zoals ze het ook onze bereidwilligheid niet waardeerde om te proberen die paramilitaire eenheden te ontmantelen”.

In deze moeilijke context doet kardinaal Brenes een oproep aan het westen en inzonderheid aan de katholieken, om de regering Ortega op te roepen om de Kerk en het Nicaraguaanse volk te respecteren. “Ik nodig iedereen uit om een keten van gebed op te starten en om onze priesters concreet te steunen met misintenties”. Heel wat priesters, die de mis privé moeten opdragen, ontvangen dus geen offergaven en hebben geen bestaansmiddelen.”

“We staan dicht bij de Kerk en het volk van Nicaragua, onze solidariteit en onze gebeden gaan uit naar hen”, bevestigt Regina Lynch, directeur van de afdeling Projecten van Kerk in Nood wereldwijd. “In de komende maanden gaan we Nicaragua bezoeken om onze gemeenschapsbanden in het gebed en in de pastorale bijstand te versterken.”

Door Marta Petrosillo

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid