Christenen in Irak: Eén jaar na de inname van Mosul. Het lijden is groter dan ooit.

FacebookTwitterGoogle+

In de nacht van 9 op juni 2014 zijn duizenden christenen de stad Mosul ontvlucht in de hoop dat ze snel naar huis zouden kunnen terugkeren. Een jaar later is de tweede grootste stad van Irak nog steeds stevig in handen van de zogenaamde Islamitische Staat. “De maanden zijn verstreken en daarmee smolt ook de hoop om naar huis terug te keren”, zegt Georges Jahoula, een priester van het Syrisch katholieke bisdom van Mosul aan Kerk in Nood. Vele christenen zochten hun hoop elders, zelfs buiten Irak.

150610 Chiesa-Mosul-300x187

Priester Jahoula legt uit hoe de christenen verplicht werden uit te wijken. “Ze zijn uit hun land weggerukt. Ze hadden geen keus; ze moesten hun wortels door het geweld loslaten.” Het nieuws dat uit Mosul en de Nineve-vlakte binnen sijpelt, komt bovenop het al bestaande lijden van de christelijke gemeenschap. Nieuws zoals het omvormen van de Syrisch-katholieke kerk van Sint-Efraïm in een moskee waarmee ISIS gisteren de eerste ‘ongelukkige’ verjaardag van de inname wilde vieren. “Voor de fundamentalisten zijn dergelijke gebeurtenissen een triomf over het christendom. Voor ons is het een nieuwe wonde in ons hart dat al zo vaak doorboord is.”

Sinds de val van Mosul en tot op vandaag heeft Kerk in Nood al 7.200.000 euro steun verleend aan de christenen in Irak. Deze verbondenheid met hen is een prioriteit voor onze hulporganisatie.

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation